Schab gotowany 2 razy po 5 minut

Schab gotowany 2 razy po 5 minut

Zdjęcie - Schab gotowany 2 razy po 5 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Schab gotowany 2 razy po 5 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Teraz pojawiło się mnóstwo zdjęć i przepisów na domowe wędliny. Nie mogło zabraknąć ich i u mnie. Proponuję Wam schab gotowany 2 razy po 5 minut. Po pierwsze proste, a po drugie bardzo smaczne. Kilka lat temu przepis znalazłam na Galerii Potraw.
Zdjęcie - Schab gotowany 2 razy po 5 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Schab gotowany 2 razy po 5 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • około 1 kg mięsa (schab lub filet z indyka),
  • 2 litry wody,
  • 1/3 szkl. soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
    własnego uznania.

Przygotowanie:

Wieczorem wodę wymieszać z przyprawami i majonezem. Całość zagotować i wystudzić. Rano do zimnej zalewy włożyć mięso. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić mięso w garnku do wystudzenia (najczęściej całe 24 h). Rano powtórzyć czynność, znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć mięso i mamy gotową wędlinę.
Zdjęcie - Schab gotowany 2 razy po 5 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów