Schab gotowany 2 razy po 5 minut
Teraz pojawiło się mnóstwo zdjęć i przepisów na domowe wędliny. Nie mogło zabraknąć ich i u mnie. Proponuję Wam schab gotowany 2 razy po 5 minut. Po pierwsze proste, a po drugie bardzo smaczne. Kilka lat temu przepis znalazłam na Galerii Potraw.
Składniki:
- około 1 kg mięsa (schab lub filet z indyka),
- 2 litry wody,
- 1/3 szkl. soli,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania.
Przygotowanie:
Wieczorem wodę wymieszać z przyprawami i majonezem. Całość zagotować i wystudzić. Rano do zimnej zalewy włożyć mięso. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić mięso w garnku do wystudzenia (najczęściej całe 24 h). Rano powtórzyć czynność, znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć mięso i mamy gotową wędlinę.