Groncholi ziemniaczane pyszne z białym sosem chrzanowym ładnie wyglądają i dobrze smakują z delikatnymi paseczkami można je zrobić specjalną do tego deseczką lub po prostu widelcem.
Zupa z ciecierzycą czyli minestra di ceci, bardzo popularna, mająca wiele twarzy włoska zupa. Bywa z dodatkiem ziemniaków, jednak moja ulubiona to ta z makaronem. Kremowa, aromatyczna, naprawdę pożywna, ale jednocześnie lekka.
Zdarzyło się Wam ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa.
No takie danie to pamiętam z dzieciństwa – ze szkolnych stołówek lub kolonii. Bardzo miło to wspominam, bo uwielbiam jajka i świeże zioła. Odtworzyłam je w domu i smakują jeszcze lepiej niż tamte z dawnych lat. Domowe zawsze lepsze Myślę, że wspaniale sprawdzą się na obiad dla Waszych pociech, bo moja córka się nimi zajada.
Kiedy zobaczyłam zdjęcie z tym daniem - bez wahania stwierdziłam, że muszę je zrobić. Musicie przyznać, że wygląda super :) Co prawda - nie mam pojęcia, dlaczego on jest góralski... ponieważ użyta w nim jest przyprawa curry i owoc ananasa... ale trudno - nie będę wnikać :) Tak czy inaczej, danie - nie dość, że wygląda rewelacyjnie - to jeszcze świetnie smakuje. Jest to takie połączenie szaszłyka z kotletem drobiowym :)
Nie znam nikogo, kto nie lubi ziemniaków zapiekanych w mundurkach. Mam wypróbowanych kilka przepisów na farsz, ale trzymam się mojej ulubionej wersji z fetą, cebulką i czosnkiem
Proste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą.
Podlaskie kartacze faszerowane dwoma rodzajami mięsa podane z wysmażonym boczkiem. Możecie je przygotować także tylko z wieprzowiny a zamiast boczku podać sos czosnkowy lub tzatziki.
Hasselback wywodzą się ze Szwecji i to raczej jej odległych czasów, bo aż 200 lat temu w Szweckiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano właśnie ziemniaki pieczone w całości pocięte na plasterki. Efektem tego zabiegu są chrupiące z wierzch, nazwijmy to roboczo choć niechętnie "chipsy" , ;) i kremowy środek.
Kluski jaglane są jak dla mnie doskonałą alternatywą dla kopytek. Nie ma z nimi tyle roboty, nie trzeba wyciągać stolnicy no i na pewno są zdrowsze. A smakują równie wspaniale jak nie lepiej.