Kotlety drobiowo-paprykowe
- pierś z kurczaka,
- 1 papryka czerwona,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- 1 łyżeczka oregano,
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Dzisiaj u mnie kotlety z piersi kurczaka i papryki. Ciekawe połączenie dwóch smacznych składników. Kotlety robi się błyskawicznie - a stanowić one mogą smaczną przekąskę serwowaną z ulubionym sosem, lub danie obiadowe w połączeniu np. z ziemniakami.
Kurczaka i paprykę czerwoną pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski, a następnie dodać obie mąki, bułkę tartą, jajko, oregano, mieloną paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować w dłoniach niewielkie kule, które delikatnie spłaszczamy.
Uformowane placuszki przełożyć na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem rzepakowym. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu dobrze jest ułożyć placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego :)
Źródło: kulinarneinspiracjefutki