Ziemniaki zapiekane z cebulką i fetą

Ziemniaki zapiekane z cebulką i fetą
Nie znam nikogo, kto nie lubi ziemniaków zapiekanych w mundurkach. Mam wypróbowanych kilka przepisów na farsz, ale trzymam się mojej ulubionej wersji z fetą, cebulką i czosnkiem. Żeby ułatwić sobie zadanie, ziemniaki gotuję dzień wcześniej, na następny dzień przygotowuję farsz i całość zapiekam w piekarniku. Potrawa smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym lub na sposób staropolski z kefirem. Bardzo polecam

Zdjęcie - Ziemniaki zapiekane z cebulką i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 4 osób
  • 17 szt. młodych ziemniaków
  • 200 g sera feta
  • 1 cała cebulka dymka
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • kilka plasterków dobrego wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • oliwa
Ziemniaki dokładnie czyszczę pod bieżącą wodą i gotuję do miękkości w posolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Gotowe odcedzam i studzę Boczek drobno kroję i przetapiam na patelni. Ser rozgniatam widelcem, dodaję boczek, posiekaną dymkę, czosnek, tymianek, jajko, wszystko dokładnie mieszam. Ziemniaki kładę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ścinam górną część. Łyżeczką wydrążam środek ziemniaka, zostawiając 1 cm. z brzegu. Wydrążone środki dodaję do farszu. Farszem napełniam ziemniaki. Daję do nagrzanego piekarnika i zapiekam około 25 minut. Przed zapieczeniem można delikatnie posmarować ziemniaki oliwą.Tak przygotowane ziemniaki smakują z kefirem i maślanką. Smacznego

Zdjęcie - Ziemniaki zapiekane z cebulką i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ziemniaki zapiekane z cebulką i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów