Kartacze Joanny Jakubiuk
Kolejny przepis Joanny Jakubiuk sprawdzony podczas ziemniaczanych warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Europlant. Podlaskie kartacze faszerowane dwoma rodzajami mięsa podane z wysmażonym boczkiem. Możecie je przygotować także tylko z wieprzowiny a zamiast boczku podać sos czosnkowy lub tzatziki.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 2 kg surowych ziemniaków
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- mąka ziemniaczana
- majeranek
- czosnek
- olej
- boczek wędzony
- cebula
- czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Obrać i zetrzeć ziemniaki. Przełożyć je do gazy lub ścierki i mocno odcisnąć. Wodę zebrać do miski odstawić na kilka minut. Ostrożnie zlać, zebraną na dnie miski skrobie dodać do masy ziemniaczanej. Gotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć, delikatnie osolić. Wymieszać ciasto dodając ew. mąki ziemniaczanej aż będzie ładnie odchodziło od ręki.
- Mięsa wymieszać ( można użyć jedynie mięsa wieprzowego). Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem. Dobrze wymieszać.
- Z masy ziemniaczanej zrobić równy placek. Na środku ułożyć porcje farszu. Dokładnie zlepić. Uformować kartacza. Gotować w osolonym wrzątku kilkanaście minut od wypłynięcia.
- Boczek pokroić w kostkę. Wytopić skwarki. Dodać pokrojoną cebulę, razem przesmażyć. Polać kartacze przed podaniem.