Sałatka pieczarkowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Sałatka pieczarkowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Bardzo prosta i szybka sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem konserwowym i cebulą na bazie majonezu i musztardy może być pyszną przekąską na domowe imprezy,
ciekawą propozycją na śniadanie lub kolację
. Nie wymaga specjalnych umiejętności, może ją bez większych problemów przygotować nawet kulinarny laik, szczególnie polecam ją miłośnikom pieczarek.

Zdjęcie - Sałatka pieczarkowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  •  składniki na 3 porcje

50 dag pieczarek

4 jajka ugotowane na twardo

4-5 ogórków konserwowych

1-2 małe cebule

3 łyżki majonezu

2 łyżki musztardy

czarny pieprz

sól

  • przepis

Oczyszczone pieczarki gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut, następnie odcedzamy i studzimy.
Wystudzone pieczarki kroimy na mniejsze części a następnie przekładamy do miski.
Ogórki konserwowe kroimy i wrzucamy do pieczarek.
Obraną cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników sałatki.
Na końcu do sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane na twardo jajka, dodajemy majonez i musztardę, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie - Sałatka pieczarkowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów