Groncholi ziemniaczane
Groncholi ziemniaczane pyszne z białym sosem chrzanowym ładnie wyglądają i dobrze smakują z delikatnymi paseczkami można je zrobić specjalną do tego deseczką lub po prostu widelcem.
800 g. ZIEMNIAKÓW
1 JAJKO
200 g. TWAROGU
1/4 ŁYŻECZKI SOLI
250-300 g. MĄKI PSZENNEJ
Ziemniaki umyć i ugotować ze skórką z odrobiną soli. Odcedzić ostudzić obrać i przepuścić przez maszynkę razem z serem dodać 1/4 łyżeczki soli i jajko oraz mąkę zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto po porcjować na kawałki i uformować wałeczki następnie pokroić na kawałki ok 1cm rolując je potem na deseczce z prążkami lub widelcem. Wrzucać na gorącą osolona wodę z dodatkiem tłuszczu od wypłynięcia ok 2 minutki wyciągać na talerz i polewać białym sosem .
SOS CHRZANOWY
2 szklanki wywaru drobiowego
szczypta soli,pieprzu
1 łyżka chrzanu
2 łyżki śmietany kwaśnej
ok 1 łyżka mąki do zagęszczenia
Zimny wywar wymieszać z mąka i chrzanem oraz przyprawami gotować do zagęszczenia następnie dodać śmietany i wymieszać można dodać odrobinę cukru do smaku i polewać groncholi. Czasem daje również jakąś siekaną zieleninę lub suszoną.
SMACZNEGO