Groncholi ziemniaczane

Groncholi ziemniaczane

Groncholi ziemniaczane pyszne z białym sosem chrzanowym ładnie wyglądają i dobrze smakują z delikatnymi paseczkami można je zrobić specjalną do tego deseczką lub po prostu widelcem.

 

Zdjęcie - GRONCHOLI ZIEMNIACZANE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

800 g. ZIEMNIAKÓW

1 JAJKO

200 g. TWAROGU

1/4 ŁYŻECZKI SOLI

250-300 g. MĄKI PSZENNEJ

Ziemniaki umyć i ugotować ze skórką z odrobiną soli. Odcedzić ostudzić obrać i przepuścić przez maszynkę razem z serem dodać 1/4 łyżeczki soli i jajko oraz mąkę zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto po porcjować na kawałki i uformować wałeczki następnie pokroić na kawałki ok 1cm rolując je potem na deseczce z prążkami lub widelcem. Wrzucać na gorącą osolona wodę z dodatkiem tłuszczu od wypłynięcia ok 2 minutki wyciągać na talerz i polewać białym sosem .

SOS CHRZANOWY

2 szklanki wywaru drobiowego

szczypta soli,pieprzu

1 łyżka chrzanu

2 łyżki śmietany kwaśnej

ok 1 łyżka mąki do zagęszczenia

Zimny wywar wymieszać z mąka i chrzanem oraz przyprawami gotować do zagęszczenia następnie dodać śmietany i wymieszać można dodać odrobinę cukru do smaku i polewać groncholi. Czasem daje również jakąś siekaną zieleninę lub suszoną.

SMACZNEGO

 

Zdjęcie - GRONCHOLI ZIEMNIACZANE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów