Kluski jaglane
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 5 minut
Kluski jaglane są jak dla mnie doskonałą alternatywą dla kopytek. Nie ma z nimi tyle roboty, nie trzeba wyciągać stolnicy no i na pewno są zdrowsze. A smakują równie wspaniale jak nie lepiej.
Składniki
- kasza jaglana - 200 g
- biały ser - 200 g
- mąka ziemniaczana - 180 g
- mąka pszenna - 170 g
- sól
- jajko - 1
Instrukcje
Kaszę jaglaną ugotować na sypko, wystudzić. Do dużego naczynia włożyć kaszę oraz ser i dokładnie zmiksować. Dodać jajko, sól i wymieszać, następnie dodać mąki i wyrobić dośc gęste ciasto. Urywać po kawałku, wałkować jak kopytka, ciąć małe kluski, lekko spłaszczyć.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Wrzucać kluski partiami i gotowć ok. 5 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z masłem, cebulką, według własnego uznania.
Smacznego:)