Ziemniaki hasselback

Ziemniaki hasselback

Hasselback wywodzą się ze Szwecji i to raczej jej odległych czasów, bo aż 200 lat temu w Szweckiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano właśnie ziemniaki pieczone w całości pocięte na plasterki. Efektem tego zabiegu są chrupiące z wierzch, nazwijmy to roboczo choć niechętnie "chipsy" , ;) i kremowy środek. Ziemniaki podane w ten sposób gościły już na blogu w towarzystwie udźca z jelenia (przepis) tym razem jednak pozwolę sobie Wam przywołać inny istniejący juz przepis do którego nadają się fantastycznie - macie ochotę na jesienne sznycle? Zapraszam (klik). Zdjęcie - Ziemniaki hasselback - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 10 min + ok 40 min pieczenie



ok 8 średniej wielkości ziemniaków *
ok 4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
oliwa z oliwek
sól, pieprz *najlepiej żeby ziemniaki były równej wielkości, inaczej upieką się w różnym czasie


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy, układamy na łyżce i ostrym nożem nacinamy ziemniak na całej jego długości, uważamy, żeby nie przeciąć ziemniaka do końca, właściwie zapobiega ten łyżka na której leży ziemniak, ale warto jednak być ostrożnym
  2. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  3. Wciskamy plasterki czosnku pomiędzy plasterki ziemniaka
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą, posypujemy gruboziarnistą solą i suszonym tymiankiem
  5. Pieczemy od 40-60 minut







Zdjęcie - Ziemniaki hasselback - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ziemniaki hasselback - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Ziemniaki hasselback - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów