Zachciało mi się czegoś czekoladowego, słodkiego do granic przyzwoitości. Chodziłam, nudziłam, szukałam tego czegoś... i padło na mus czekoladowy. Mmmmm....
Ponieważ kilka sałatek warstwowych już mam na blogu, chciałam zaznaczyć, składnik który jest tutaj ważniejszy od innych. I jest nim brokuł. Dzięki niemu sałatka jest łagodna.
całość ładniej się prezentuje z czerwonym akcentem i nie wypada tak blado. A smak ? Czy muszę pisać , że muffinki są pyszne ?... Przecież zawierają kokos - muszą być ! ;-)
Zupa z soczewicy to jedna z nielicznych zup, na którą mam zawsze ochotę. Na moim blogu znajdziecie jeszcze kilka wypróbowanych przepisów na smaczne zupy zarówno z czerwonej, jak i zielonej soczewicy. A dzisiaj proponuję wegetariańską - doprawioną czosnkiem, majerankiem i cząbrem. Przepis na nią znalazłam w książce "Zupy" autorstwa M. Grzymskiej i N. Kosińskiej.
Pierwszy raz robiłam ciasto czekoladowe na jogurcie. Jest lekkie, wilgotne i pachnie owocami. W dodatku robi się je błyskawicznie więc warto zanotować ten przepis. Nie miałam wiśni w syropie więc zamieniłam je na maliiny i też było pysznie.
Jabłka podsmażane na maśle, z brązowym cukrem i dodatkiem cynamonu i wanilii są po prostu przepyszne. Zawinięte w naleśniki smakują rewelacyjnie, ale można je też zapakować w ciasto francuskie, smakują tak samo dobrze.
Serniki z budyniem piekłam już wiele razy, ale w proszku, a nie z ugotowanym. Z taką wersją spotkałam się pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Sernik wyszedł przepyszny ! Lekki i puszysty, wprost rozpływający się w ustach. Polecam :-)
Biszkopt, gruba warstwa delikatnego kremu kokosowego, dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu, a całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Mmm... można się rozpłynąć :-) Szczerze polecam i to nie jako ciasto "kryzysowe", ale na największe uroczystości.
Efektowny, lecz łatwy w przygotowaniu i smaczny placek (...). W oryginalnym przepisie placek posypany był migdałami, żurawiną oraz kandyzowanymi wiśniami, co na moją kieszeń było zbyt drogie - zastosowałam więc płatki migdałów i rodzynki.
Tak jak obiecałam wielbicielom szarlotki, podaję kolejny wspaniały przepis na to ciasto. Uważam, że jest najlepszy ze wszystkich, jakie do tej pory wypróbowałam. Szarlotka jest prze-py-szna! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach, a w nadzieniu wszystko wspaniale współgra. Troszkę wzbogaciliśmy nasze nadzienie, ja o likier amaretto i większą ilość cynamonu, a synek o łyżkę miodu kasztanowego.
To chyba jedna z najprostszych w przygotowaniu tart - nie jest nam potrzebna forma, wystarczy duża piekarnikowa blacha, arkusz papieru do pieczenia i wałek :) Nie dość, że łatwa do zrobienia, to jeszcze pyszna !
Dzisiejsza propozycja powstała na wypadek, jeśli kiedyś znajdziecie się w środku sporów: czy upiec domowy chleb, czy zrobić pizzę..
W takiej sytuacji, w ramach kompromisu możecie zaproponować roladę chlebową z Toskanii. Jej ciasto jest miękkie, elastyczne i delikatne, a nadzienie pyszne niczym pizza i inspirowane Toskanią.