Wegetariańska zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy to jedna z nielicznych zup, na którą mam zawsze ochotę. Na moim blogu znajdziecie jeszcze kilka wypróbowanych przepisów na smaczne zupy zarówno z czerwonej, jak i zielonej soczewicy. A dzisiaj proponuję wegetariańską - doprawioną czosnkiem, majerankiem i cząbrem. Przepis na nią znalazłam w książce "Zupy" autorstwa M. Grzymskiej i N. Kosińskiej.
Wegetariańska zupa z soczewicy
Składniki:
- Półtorej szklanki zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1/2 małego selera
- pietruszka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki maggi
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka cząbru
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Soczewicę dokładnie wypłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Potem osączyć, zalać 8 szklankami świeżej, lekko osolonej wrzącej wody i gotować na małym ogniu. w trakcie gotowania kolejno dokładać: posiekaną i podduszoną na oliwie cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler obrane i starte na tarce o dużych oczkach oraz - gdy soczewica będzie prawie miękka - koncentrat pomidorowy, maggi, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i cząber. Gotować zupę jeszcze 10 min. Doprawić pieprzem i solą. Na talerzu posypać natką. Taką zupę można również zabielić śmietaną lub przyprawić sokiem z cytryny.
Smacznego:)