Wegetariańska zupa z soczewicy

Wegetariańska zupa z  soczewicy

Zupa z soczewicy to jedna z nielicznych  zup, na którą mam zawsze ochotę. Na moim blogu znajdziecie jeszcze kilka wypróbowanych przepisów na smaczne zupy zarówno z czerwonej, jak i zielonej soczewicy. A dzisiaj proponuję wegetariańską - doprawioną czosnkiem, majerankiem i cząbrem. Przepis na nią znalazłam w książce "Zupy" autorstwa M. Grzymskiej i N. Kosińskiej.

Zdjęcie - Wegetariańska zupa z  soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wegetariańska zupa z soczewicy

Składniki:

  • Półtorej szklanki zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1/2 małego selera
  • pietruszka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki maggi
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka cząbru
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Soczewicę dokładnie wypłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Potem osączyć, zalać 8 szklankami świeżej, lekko osolonej wrzącej wody i gotować na małym ogniu. w trakcie gotowania kolejno dokładać: posiekaną i podduszoną na oliwie cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler obrane i starte na tarce o dużych oczkach oraz - gdy soczewica będzie prawie miękka - koncentrat pomidorowy, maggi, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i cząber. Gotować zupę jeszcze 10 min. Doprawić pieprzem i solą. Na talerzu posypać natką. Taką zupę można również zabielić śmietaną lub przyprawić sokiem z cytryny.

Smacznego:)

Kategorie przepisów