Rolada chlebowa z Toskanii
Dzisiejsza propozycja powstała na wypadek, jeśli kiedyś znajdziecie się w środku sporów: czy upiec domowy chleb, czy zrobić pizzę..
W takiej sytuacji, w ramach kompromisu możecie zaproponować roladę chlebową z Toskanii. Jej ciasto jest miękkie, elastyczne i delikatne, a nadzienie pyszne niczym pizza i inspirowane Toskanią. Smakuje rewelacyjnie na ciepło, gdy ser mozzarella się genialnie ciągnie, chociaż równie świetnie sprawdza się jako przekąska na zimno.
Możecie ją pokroić na plastry, włożyć do lodówki i potraktować jako gotowe kanapeczki, które możecie zapakować w papierową torbę i wziąć ze sobą na uczelnię, na piknik, czy do pracy
Rolada chlebowa z Toskanii
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 200 ml zimnej wody
- 50 g roztopionego masła
- łyżeczka cukru
- 2 paczki suszonych drożdży (14 g)
- pół łyżeczki soli
- jajko
- Nadzienie:
- 100 ml passaty pomidorowej
- papryka
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 80 g mozzarelli
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżeczki tymianku, rozmarynu lub ziół prowansalskich
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
- Mąkę przesiewamy do misy, łączymy z suszonymi drożdżami, cukrem oraz solą. Na małej patelni rozpuszczamy masło, a następnie studzimy. Do suchych składników wlewamy powoli na przemian wodę i rozpuszczone masło – mieszamy palcami lub drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez 6 minut. Ciasto powinno być lśniące, odstawać od ręki i tworzyć kulę. Przekładamy je do oprószonej mąką misy i zasłaniamy ściereczką. Misę z ciastem stawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto dzielimy na dwie części, blat oprószamy odrobiną mąki. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek o grubości ok. 0,5 cm.
- Paprykę i pomidorki kroimy w drobną kostkę, kapary i mozzarellę siekamy na mniejsze kawałeczki. Składniki mieszamy z passatą pomidorową i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie dzielimy na pół i wykładamy na rozwałkowane placki. Zostawiamy „ramkę” z ciasta o szerokości ok. centymetra, którą smarujemy wodą.
- Placki zginamy odrobinę z dołu i z góry, a następnie zawijamy szczelnie rolady. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i przekładamy na nią rolady. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Rolady chlebowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy ziołami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Roladę kroimy w plastry i spożywamy na ciepło lub na zimno.