Naleśniki ze szpinakiem, serem ricotta i bazylią
.
Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody mineralnej
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka masła
sól, pieprz
olej do smażenia
0,5 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki tartego sera Grana Padano
.
Mleko, wodę, jajka, mąkę dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
Masło roztopić.
Do ciasta dodać sól, pieprz i roztopione masło, dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny.
Upiec cienkie naleśniki. Z tych proporcji wychodzi ich 12 sztuk.
.
Nadzienie:
.
25 dag sera ricotta
40 dag zamrożonych liści szpinaku
garść liści bazylii
1 szalotka
2 łyżki tartego sera Grana Padano
sól, pieprz
.
Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać liście szpinaku i smażyć tak długo aż wyparuje z nich nadmiar wody.
Szpinak ostudzić, wymieszać z ricottą, 1 łyżką tartego sera i posiekanymi drobno listkami bazylii.
Masę rozsmarować na naleśnikach, zwinąć je w ruloniki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim naleśniki, polać śmietanką i posypać serem.
Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 200 C przez 15 min.