Cynamonowe ciasteczka owsiane z karmelizowanymi orzechami

Zdjęcie - Cynamonowe ciasteczka owsiane z karmelizowanymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasteczka tak smaczne, że wszyscy, którzy ich spróbowali nie mogli wyjść z zachwytu. Mocno chrupiące, o idealnym smaku, aromatyczne, przepyszne. Mimo że z przepisu wychodzi ich całkiem sporo bo ok 45 szt., to zniknęły w niecałe dwa dni, świadczyć to może jedynie o tym, że ciężko jest się im oprzeć. Bardzo polecam, do kubka ciepłego mleka:)
Cynamonowe ciasteczka owsiane z karmelizowanymi orzechami: Karmelizowane orzechy:

  • 100 g orzechów laskowych obranych ze skórki
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki wody


Ciasteczka:

  • 200 g masła, miękkiego
  • 100 g jasnego cukru muscovado
  • 1 jajko
  • 200 g płatków owsianych
  • 160 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • posiekane karmelizowane orzechy
  • szczypta soli


Karmelizowane orzechy: W garnku o grubym dnie umieszczam cukier oraz wodę, mieszam. Ustawiam garnek na kuchence i gotuję na średnim płomieniu do czasu aż syrop powstały z rozpuszczonego cukru zacznie przybierać złoty kolor. (UWAGA WAŻNE: w trakcie gotowania nie mieszam karmelu, jedynie poruszam delikatnie garnkiem na boki). Kiedy karmel osiągnie ładny, jasny złoty kolor natychmiast zdejmuje garnek z kuchenki i dodaję orzechy, dokładnie mieszam. Szybko wykładam karmelizowane orzechy na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą, dociskam łyżką aby orzechy utworzyły jedną warstwę (dzięki temu łatwiej będzie je posiekać). Odstawiam je na kilkanaście minut do zastygnięcia, następnie dokładnie siekam.
Ciasteczka: W dużej misce mieszam mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Masło ucieram z cukrem na jasną i puszystą masę, dodaję jajko, miksuję. Następnie dodaje wymieszane suche składniki oraz posiekane orzechy, miksuję. Z powstałego ciasta formuję kulki wielkości orzecha laskowego, układam je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Piekę w temp. 180 st ok 15-18 min. Upieczone ciasteczka studzę przez kilka min na blaszce, następnie przekładam je na kratkę kuchenną.
Smacznego

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
1

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik z białą czekoladą i pistacjami
2

Sernik z białą czekoladą i pis…

food² food²
Food Square

Ciasto babie lato
3

Ciasto babie lato

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marchewkowe ciasto z orzechami
1

Marchewkowe ciasto z orzechami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
1

Muffiny bananowo-migdałowe ze…

montka montka
cukierenka

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe babeczki z (łatwym) kremem

Czekoladowe babeczki z (łatwym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Petit fours

Petit fours

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Imbirowe z pomarańczową marmoladą
1

Imbirowe z pomarańczową marmol…

montka montka
cukierenka

Czekoladowe muffiny przepis na 12 sztuk

Czekoladowe muffiny przepis na…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasteczka owsiane z batatami (bez pieczenia)

Ciasteczka owsiane z batatami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
1

Muffiny bananowo-migdałowe ze…

montka montka
cukierenka