Toskańskie jajka zapiekane
Jajka zapiekane na warzywach i oprószone serem to sprawdzona metoda na sycące śniadanie, chociaż równie dobrze sprawdza się jako każdy inny posiłek :) Tę propozycję znalazłam na stronie Kalyn's Kitchen - blogu poświęconym odżywianiu zgodnym z zasadami diety South Beach. Przede wszystkim jednak jest to blog pełen fantastycznych przepisów na dania, w których podstawą są warzywa :) Z podanych składników wychodzą porządne porcje dla 2 osób - można też składniki podzielić na pół i zapiec w osobnych naczyniach, wtedy śniadanko stanie się naprawdę eleganckie i można zaplanować je... jako dalszy ciąg kolacji? ;)
Proporcje podaję ściśle za Kalyn, ale przepis pozwoliłam sobie "trochę" skrócić i uprościć, myślę że w tej formie jest wystarczająco zrozumiały nawet dla początkujących kucharzy ;)
Proporcje podaję ściśle za Kalyn, ale przepis pozwoliłam sobie "trochę" skrócić i uprościć, myślę że w tej formie jest wystarczająco zrozumiały nawet dla początkujących kucharzy ;)
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 szklanki siekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka świeżych liści tymianku (można użyć innych świeżych ziół, jak oregano lub bazylia, ale nie należy używać suszonego tymianku)
- 2 łyżka tartego parmezanu (można więcej :))
- 1 łyżka siekanego szczypiorku (opcjonalnie, ale szczypiorek pasuje idealnie do tego dania)
- 2 jajka