Toskańskie jajka zapiekane

Jajka zapiekane na warzywach i oprószone serem to sprawdzona metoda na sycące śniadanie, chociaż równie dobrze sprawdza się jako każdy inny posiłek :) Tę propozycję znalazłam na stronie Kalyn's Kitchen - blogu poświęconym odżywianiu zgodnym z zasadami diety South Beach. Przede wszystkim jednak jest to blog pełen fantastycznych przepisów na dania, w których podstawą są warzywa :) Z podanych składników wychodzą porządne porcje dla 2 osób - można też składniki podzielić na pół i zapiec w osobnych naczyniach, wtedy śniadanko stanie się naprawdę eleganckie i można zaplanować je... jako dalszy ciąg kolacji? ;)

Zdjęcie - Toskańskie jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje podaję ściśle za Kalyn, ale przepis pozwoliłam sobie "trochę" skrócić i uprościć, myślę że w tej formie jest wystarczająco zrozumiały nawet dla początkujących kucharzy ;)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 szklanki siekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku (można użyć innych świeżych ziół, jak oregano lub bazylia, ale nie należy używać suszonego tymianku)
  • 2 łyżka tartego parmezanu (można więcej :))
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku (opcjonalnie, ale szczypiorek pasuje idealnie do tego dania)
  • 2 jajka
Cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj czosnek, podsmażaj przez ok. 1 minutę, dodaj pomidory i tymianek. Podgrzewaj całość przez ok. 6-8 minut, aż pomidory zmiękną i trochę odparują. Przełóż masę pomidorową do naczynia do zapiekania. Delikatnie rozbij na wierzchu 2 jajka. (Kalyn radzi część masy pomidorowej odłożyć i przykryć nią białka, tak aby na wierzchu pozostało tylko żółtko - ja co prawda nie widzę w tym sensu, ale może Wy skorzystacie z takiej opcji). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Gdy jajka zaczną się ścinać, posyp wierzch serem oraz szczypiorkiem i zapiekaj do osiągnięcia pożądanego stopnia ścięcia żółtek.

Przepisy z tych kategorii

Jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem

Jogurt z prażonym słonecznikie…

food² food²
Food Square

Pudding chia z malinami i nutką cytryny

Pudding chia z malinami i nutk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka
1

Biszkoptowe pancakes leciutkie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi
2

Granola z masłem orzechowym i…

food² food²
Food Square

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym
1

Tosty francuskie z ciepłym sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Makaron alla Norma
2

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Czosnkowe grissini
2

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty