Toskańskie jajka zapiekane

Toskańskie jajka zapiekane
Jajka zapiekane na warzywach i oprószone serem to sprawdzona metoda na sycące śniadanie, chociaż równie dobrze sprawdza się jako każdy inny posiłek :) Tę propozycję znalazłam na stronie Kalyn's Kitchen - blogu poświęconym odżywianiu zgodnym z zasadami diety South Beach. Przede wszystkim jednak jest to blog pełen fantastycznych przepisów na dania, w których podstawą są warzywa :) Z podanych składników wychodzą porządne porcje dla 2 osób - można też składniki podzielić na pół i zapiec w osobnych naczyniach, wtedy śniadanko stanie się naprawdę eleganckie i można zaplanować je... jako dalszy ciąg kolacji? ;)

Zdjęcie - Toskańskie jajka zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje podaję ściśle za Kalyn, ale przepis pozwoliłam sobie "trochę" skrócić i uprościć, myślę że w tej formie jest wystarczająco zrozumiały nawet dla początkujących kucharzy ;)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 szklanki siekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku (można użyć innych świeżych ziół, jak oregano lub bazylia, ale nie należy używać suszonego tymianku)
  • 2 łyżka tartego parmezanu (można więcej :))
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku (opcjonalnie, ale szczypiorek pasuje idealnie do tego dania)
  • 2 jajka
Cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj czosnek, podsmażaj przez ok. 1 minutę, dodaj pomidory i tymianek. Podgrzewaj całość przez ok. 6-8 minut, aż pomidory zmiękną i trochę odparują. Przełóż masę pomidorową do naczynia do zapiekania. Delikatnie rozbij na wierzchu 2 jajka. (Kalyn radzi część masy pomidorowej odłożyć i przykryć nią białka, tak aby na wierzchu pozostało tylko żółtko - ja co prawda nie widzę w tym sensu, ale może Wy skorzystacie z takiej opcji). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Gdy jajka zaczną się ścinać, posyp wierzch serem oraz szczypiorkiem i zapiekaj do osiągnięcia pożądanego stopnia ścięcia żółtek.

Kategorie przepisów