Fantazja truskawkowa
Delikatne biszkoptowe ciasto z moimi ulubionymi owocami. Specjalnie dla truskawkoholików, polecam.
Składniki (na blaszkę 24x39cm):
Biszkopt:
- 6 jajek
- 12 łyżek cukru
- szczypta soli
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1,5 kostki margaryny
- 350g śmietany 12%
- 3 galaretki truskawkowe lub poziomkowe
- 0,5 szklanki cukru
- 500g truskawek
- 400g śmietanki 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- paczka herbatników
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mąki, delikatnie ubijając. Ciasto wylać na blaszkę, piec w temp. 180ºC. przez ok. 30min. Margarynę rozpuścić i zagotować ze śmietaną i cukrem, dokładnie wymieszać. Masę zdjąć z ognia i dokładnie rozprowadzić w niej galaretki. Zostawić do lekkiego stężenia. Na biszkopt nałożyć umyte i pokrojone truskawki, zostawiając część do dekoracji. Na owoce wylać masę, odstawić do lodówki na ok. 15min. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Śmietankę ubić na sztywno, na koniec dodać cukier i lekko podgrzaną żelatynę. Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto, na niej poukładać herbatniki, udekorować resztą truskawek.