Mus czekoladowy

Zachciało mi się czegoś czekoladowego, słodkiego do granic przyzwoitości. Chodziłam, nudziłam, szukałam tego czegoś... i padło na mus czekoladowy. Mmmmm....
Mus czekoladowy
Czekoladę zmiksować w malakserze prawie na proszek. Przesypać do miski. Do rondelka wrzucić cynamon, goździka, wlać esencję waniliową i mleko ze śmietanką. Całość podgrzać ale nie doprowadzać do wrzenia. Przelać gorące do czekolady (wyjmując cynamon i goździka), zostawić na momencik. Zmiksować przez minutkę, dodać jajko i jeszcze chwilę miksować. Rozlać do pucharków i wstawić do lodówki na minimum 6h a najlepiej na całą noc. Z tej porcji wychodzi około 500ml musu.
Inspiracja: Nigella gryzie, Nigella Lawson
Mus czekoladowy
- 100g gorzkiej czekolady 70%
- 100g mlecznej czekolady
- 150ml śmietany kremówki
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- kawałek kory cynamonu
- 1 goździk
- 1 jajko

Inspiracja: Nigella gryzie, Nigella Lawson