Mus czekoladowy

Mus czekoladowy
Zachciało mi się czegoś czekoladowego, słodkiego do granic przyzwoitości. Chodziłam, nudziłam, szukałam tego czegoś... i padło na mus czekoladowy. Mmmmm....

Mus czekoladowy
  • 100g gorzkiej czekolady 70%
  • 100g mlecznej czekolady
  • 150ml śmietany kremówki
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 goździk
  • 1 jajko
Zdjęcie - mus czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCzekoladę zmiksować w malakserze prawie na proszek. Przesypać do miski. Do rondelka wrzucić cynamon, goździka, wlać esencję waniliową i mleko ze śmietanką. Całość podgrzać ale nie doprowadzać do wrzenia. Przelać gorące do czekolady (wyjmując cynamon i goździka), zostawić na momencik. Zmiksować przez minutkę, dodać jajko i jeszcze chwilę miksować. Rozlać do pucharków i wstawić do lodówki na minimum 6h a najlepiej na całą noc. Z tej porcji wychodzi około 500ml musu.

Inspiracja: Nigella gryzie, Nigella Lawson

Kategorie przepisów