Dziś chciałam Wam zaproponować szybkie ciasto bez pieczenia, eleganckie, pyszne i bez cukru. Delikatna masa bananowo serowa na chrupiącym czekoladowym spodzie z płatków to idealny dodatek do kawy. :)
W tym roku jabłonie uginają się od owoców. Dojrzałe, soczyste, pełne smaku. Zrobiłam z nich szarlotkę na kruchym cieście z kratką. Na stole prezentuje się wspaniale.
Brownie to ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej. Ciasto przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Błyskawiczne w porzygotowniu i nie ma opcji, by się nie udało. Z natury już jest "zakalcowate", mięsiste, gęste i po prostu pyszne.
Przepis na biszkoptowe ciasto ze śliwkami, wypatrzyłam na facebookowej grupie z przepisami na słodkości. Przepis jest prosty i łatwy do zapamiętania, potrzebnych jest kilka, łatwo dostępnych składników.
Taki deser zdecydowanie jest w stanie poprawić nastrój nawet w najbardziej deszczowe popołudnie. Jeszcze ciepła aromatyczna tarta ze śliwkami na kruchym spodzie z delikatną bezą.
Koniec wakacji to ten czas, kiedy drzewa wprost uginają się pod ciężarem jabłek. Nie można zmarnować tego czasu, upieczenie szarlotki jest więc wręcz obowiązkowe!
Dziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej.
Uwielbiam ciasta z warzywami i bakaliami, są wilgotne, aromatyczne, bardzo dobrze się przechowują. Ciasto ma lekko czekoladowy smak z wyraźną nutą migdałową, a posiekane migdały przyjemnie chrupią podczas jedzenia.
Proste w wykonaniu ciasto, które zrobicie bez użycia miksera, wystarczy szybko wymieszać składniki trzepaczką lub łyżką. Pasują do niego wszystkie owoce sezonowe. Mnie skusiły śliwki i był to bardzo dobry wybór
Takie ciasto bananowe najwięcej smaku ma, gdy upiecze się je z mocno dojrzałych bananów, nawet tych już, na które nie mamy ochoty. Tych z pociemniałą skórką lub nawet mrożonych. Jest proste i długo utrzymuje świeżość. Nawet po kilku dniach można zabrać je w pudełku do pracy i zjeść ze smakiem. Nie jestem jednak pewna, czy w jakimkolwiek domu uchowa się przez kilka dni.
To ciasto to jedno z najszybszych ciast. Proste, ucierane, można dodać do niego dowolne owoce i będzie idealne dla niespodziewanych gości. Ja zrobiłam je ostatnio dosłownie w 15 minut (nie licząc pieczenia), może i Wy się skusicie, w końcu mamy urodzaj na śliwki :)
Choć rzadko piekę biszkopty i ogólnie ciasta przekładane, typu tort, to mam swój niezawodny przepis na biszkopt.
Jak dla mnie jest to najlepszy przepis.
Bardzo proste ciasto czekoladowe, z nutką kawową i połówkami gruszek.
Możemy tutaj gruszki zastąpić jabłkiem czy nawet brzoskwinią.
A nawet jeśli nie mamy żadnych owoców to ciasto można przełożyć jakimkolwiek dżemem.
Sezon na śliwki powoli się kończy, ale może jeszcze zdążycie zrobić to pyszne kruche ciacho. Niby takie banalne połączenie, ale dzięki dodatkowi odrobiny smalcu, ciasto jest delikatniejsze, do tego owoce, słodka pianka i jest po prostu pysznie.