Ciasto kakaowe bez pieczenia
Pyszne, kakaowe ciasto bez pieczenia za to z herbatnikami i masą budyniowo-maślaną. Bardzo proste do przygotowania, podzielne i co dla mnie najważniejsze przy ciastach z kremem, nie jest za słodkie i mdlące dzięki balansującej smaki warstwie z dżemu porzeczkowego :)
Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm: (Inspiracja: "Kwestia smaku")
- 1 litr mleka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła
- ok. 500-600 g herbatników kakaowych (w zależności ile chcemy uzyskać warstw, ja użyłam 500 g i wyszły mi 3 warstwy herbatników)
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
W 1,5 szklanki mleka wymieszać obie mąki, kakao, cukier oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotować. Gdy zacznie wrzeć i się podnosić wlać przygotowaną masę i dokładnie wymieszać rózgą. Gotować na małym ogniu, aż zacznie wrzeć co chwilę mieszając. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na jasną masę, nie przestając miksować dodawać do niej po jednej łyżce ostygniętego budyniu kakaowego. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, na niej rozsmarować część masy kakaowej, następnie ułożyć druga warstwę z herbatników, na niej rozsmarować dżem porzeczkowy i cienką warstwę kremu kakaowego, przykryć trzecią warstwą herbatników, a na niej rozsmarować resztę kremu. Wierzch udekorować przesianym kakao lub czekoladowymi płatkami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.