Banalnie proste i szybkie w wykonaniu, niedrogie i bardzo smaczne. Delikatne, puszyste i miękkie - idealnie pasowało do popołudniowej herbaty. Nie za słodkie, pełne aromatycznych gruszek. Polecam :)
Pyszne, kakaowe ciasto bez pieczenia za to z herbatnikami i masą budyniowo-maślaną. Bardzo proste do przygotowania, podzielne i co dla mnie najważniejsze przy ciastach z kremem, nie jest za słodkie i mdlące dzięki balansującej smaki warstwie z dżemu porzeczkowego :)
Ciasto, które nigdy się nie nudzi! Dzisiaj przepis na tradycyjny, polski jabłecznik, czyli kruche ciasto z masą z jabłek, pianką z białek i chrupiąca kruszonką. Wiem, że niektórzy przygotowują to ciasto ze smażonymi jabłkami. U mnie w domu zawsze robiło się go z surowymi i taki przepis podaję :).
Jest hiperproste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych narzędzi, ani wyszukanych składników. Nie trzeba też starannie mierzyć składników z apteczną dokładnością, tylko wsypać je prawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;)
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z dyni. Jest puszyste, wilgotne, mięciutkie i lekko korzenne. Do jego upieczenia potrzebne będzie puree z dyni (...) Ciasto dyniowe to obowiązkowy wypiek każdej jesieni, jego smak wywoła uśmiech w najbardziej ponury dzień :).
Przepis na ciasto pomarańczowe przyszedł mi do głowy, kiedy po latach upiekłam cytryniaka mojej mamy. Postanowiłam nieco go zmodyfikować i zrobić w wersji “do góry nogami”, gdzie ciasto podaje się odwrotnie niż było pieczone. Dzięki temu przy niewielkim wysiłku możemy zrobić piękną dekorację z plasterków pomarańczy :)
Parzymy kawę i w jeszcze gorącym naparze rozprowadzamy żelatynę. Studzimy.
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Następnie dodajemy miód i zdejmujemy z patelni. Jeszcze ciepłe płatki wykładamy na dno tortownicy o średnicy około 20 - 21 cm. Wyrównujemy łyżką i lekko dociskamy do dna...
Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut za pomocą miksera na wysokich obrotach.
Gdy piana jest jasna i gęsta, dodajemy przesianą mąkę ze skrobią ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką.
Na koniec dodajemy olej i ponownie bardzo ostrożnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy. Na wierzchu układamy cząstki truskawek i posypujemy obficie migdałami...
Na weekend polecam prostą, szybką w wykonaniu i pyszną szarlotkę. Do jabłek dodajemy kisiel cytrynowy, który nadaje fajny posmak. Ciasto to tak naprawdę biszkopt.
Absolutnie najlepszy i najsmaczniejszy jabłecznik jaki tylko można upiec :). Chociaż najlepiej smakuje u mamy tym razem postanowiłam podkraść przepis i zrobić sama. Jego przygotowanie jest dość proste, spodu nie trzeba podpiekać, jabłka dajemy surowe. Po upieczeniu ciasto jest przyjemnie mięciutkie, rozpływa się w ustach :).
Śmietanowiec z galaretką to proste ciasto bez pieczenia, przygotowywane na bazie kwaśnej śmietany z dużą ilością galaretki. Smakuje trochę jak sernik na zimno :). Świetne ciasto na lato. Dzieci je uwielbiają
Ciasto na maślance z kruszonką – to zdecydowanie mój numer jeden na liście wiosenno-letnich ciast ! Czy z truskawkami czy śliwkami smakuje zawsze wyśmienicie i szybko znika ze stołu.
Bo czy jest coś lepszego niż chrupiąca słodka kruszonka w połączeniu z puszystym ciastem i lekko kwaśnymi owocami ?
Leciutkie ciasto na biszkopcie z masą jogurtową, letnimi owocami i galaretką. Trochę uwagi i skupienia, wymaga przygotowanie masy jogurtowej. Z owoców wybierz truskawki, brzoskwinie, borówki, banany.
Tegoroczne lato ma smak ucieranego ciasta z owocami.Piekę je nałogowo, raz z morelami, innym razem z jagodami a ostatnio....ze śliwkami.Na targu dowiaduję się, że te ostatnie w tym roku pojawiły się o dobre trzy tygodnie wcześniej, niż zwykle.