Ciasto czekoladowe z cukinią
Uwielbiam ciasta z warzywami i bakaliami, są wilgotne, aromatyczne, bardzo dobrze się przechowują. Ciasto ma lekko czekoladowy smak z wyraźną nutą migdałową, a posiekane migdały przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Receptura na ciasto czekoladowe z marchewką i kokosem tutaj -> klik ) zainspirowała mnie do zrobienia tego smakowitego wypieku. Spróbuj koniecznie wersji z migdałami i cukinią ?
Składniki na ciasto- 1 młoda cukinia ( dwie szklanki startej na grubych oczkach )
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennnej
- 1/2 szkl. drobno posiekanych migdałów bez skórki
- 1/2 szkl. cukru ( możesz dodać nieco więcej, jeżeli lubisz bardziej słodkie ciasta )
- 1/2 szkl. oleju
- 3 duże jajka
- 2 łyżki kakao
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 100 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 15 g masła
Mleko podgrzewam na małym ogniu. Dodaję posiekaną czekoladę i masło. Wszystko mieszam do dokładnego połączenia. Polewa gotowa.
Wszystkie składniki na ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miseczki daję przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i migdały. Wszystko mieszam.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Cukinię obieram, ścieram na dużych oczkach i odstawiam.
Jajka ubijam na gęstą pianę, stopniowo dodaję cukier. Wszystko ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści a piana będzie gęsta i lśniąca.
Do piany dodaję olej, rozpuszczoną czekoladę, aromat migdałowy i sypkie produkty. Wszystko mieszam na małych obrotach.
Z cukinii wyciskam nadmiar wody i dodaję do ciasta. Całość delikatnie mieszam.
Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wylewam na spód blaszki i wyrównuję powierzchnię.
Ciasto piekę około 40 minut, do czasu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Na koniec ozdabiam polewą.
Udanych wypieków ?