Clafoutis z jabłkami i cynamonem
O tym, że clafoutis dobrym ciastem jest, mówiłem Wam już wcześniej podczas przepisu z czereśniami. Jest hiperproste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych narzędzi, ani wyszukanych składników. Nie trzeba też starannie mierzyć składników z apteczną dokładnością, tylko wsypać je prawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;) Ten ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie, czy clafoutis można upiec z jabłkami, a ja mówię jej, że oczywiście i myślę, czemu ta wersja nie pojawiła się jeszcze na blogu? Przecież to właśnie jabłkami możemy cieszyć się cały rok! A z dodatkiem cynamonu wyjątkowo dobrze smakują jesienią!
*
SKŁADNIKI
na clafoutis w formie o średnicy 30 cm
- 10 łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ kostki masła + trochę do wysmarowania formy
- 4 całe jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj ze sobą. Do rondelka z przestudzonym masłem wbij jajka i lekko roztrzep rózgą lub widelcem. Wlej do mąki razem z mlekiem. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łyżki lub rózgi.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i powykrawaj gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka natnij do ¾ wysokości (najłatwiej to zrobić, kładąc owoc na głęboką łyżkę). Następnie przełóż je do salaterki i wymieszaj z cynamonem i brązowym cukrem. (Jeśli się spieszysz, jabłka możesz pokroić również w kostkę i wymieszać z ciastem).
Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj w nim ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło z lodami i sosem waniliowym albo w temperaturze pokojowej. Obie wersje są pyszne.
*