Clafoutis z jabłkami i cynamonem

Zdjęcie - Clafoutis z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami O tym, że clafoutis dobrym ciastem jest, mówiłem Wam już wcześniej podczas przepisu z czereśniami. Jest hiperproste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych narzędzi, ani wyszukanych składników. Nie trzeba też starannie mierzyć składników z apteczną dokładnością, tylko wsypać je prawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;) Ten ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie, czy clafoutis można upiec z jabłkami, a ja mówię jej, że oczywiście i myślę, czemu ta wersja nie pojawiła się jeszcze na blogu? Przecież to właśnie jabłkami możemy cieszyć się cały rok! A z dodatkiem cynamonu wyjątkowo dobrze smakują jesienią!

Zdjęcie - Clafoutis z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na clafoutis w formie o średnicy 30 cm

  • 10 łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ kostki masła + trochę do wysmarowania formy
  • 4 całe jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
* PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj ze sobą. Do rondelka z przestudzonym masłem wbij jajka i lekko roztrzep rózgą lub widelcem. Wlej do mąki razem z mlekiem. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łyżki lub rózgi.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i powykrawaj gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka natnij do ¾ wysokości (najłatwiej to zrobić, kładąc owoc na głęboką łyżkę). Następnie przełóż je do salaterki i wymieszaj z cynamonem i brązowym cukrem. (Jeśli się spieszysz, jabłka możesz pokroić również w kostkę i wymieszać z ciastem).

Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj w nim ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło z lodami i sosem waniliowym albo w temperaturze pokojowej. Obie wersje są pyszne.
*

Zdjęcie - Clafoutis z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Clafoutis z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Clafoutis z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jesienne ciasto z kruszonką

Jesienne ciasto z kruszonką

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Najłatwiejszy strudel jabłkowy

Najłatwiejszy strudel jabłkowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit

Szarlotka pełnoziarnista z dyn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Prosta tarta z jabłkami
1

Prosta tarta z jabłkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jabłecznik z pianką i kruszonką
1

Jabłecznik z pianką i kruszonk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Amerykańska szarlotka - Apple pie
1

Amerykańska szarlotka - Apple…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Słodki sos chili bez  skrobi

Słodki sos chili bez skrobi

aronia aronia
Wiem co jem

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
2

Fuczki - bieszczadzkie placki…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto ucierane z serem
2

Ciasto ucierane z serem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Zupa cebulowa
2

Zupa cebulowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege

Ciasto dyniowe znakomite. Pros…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit