Clafoutis z jabłkami i cynamonem

Zdjęcie - Clafoutis z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami O tym, że clafoutis dobrym ciastem jest, mówiłem Wam już wcześniej podczas przepisu z czereśniami. Jest hiperproste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych narzędzi, ani wyszukanych składników. Nie trzeba też starannie mierzyć składników z apteczną dokładnością, tylko wsypać je prawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;) Ten ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie, czy clafoutis można upiec z jabłkami, a ja mówię jej, że oczywiście i myślę, czemu ta wersja nie pojawiła się jeszcze na blogu? Przecież to właśnie jabłkami możemy cieszyć się cały rok! A z dodatkiem cynamonu wyjątkowo dobrze smakują jesienią!

Zdjęcie - Clafoutis z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na clafoutis w formie o średnicy 30 cm

  • 10 łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ kostki masła + trochę do wysmarowania formy
  • 4 całe jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
* PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj ze sobą. Do rondelka z przestudzonym masłem wbij jajka i lekko roztrzep rózgą lub widelcem. Wlej do mąki razem z mlekiem. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łyżki lub rózgi.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i powykrawaj gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka natnij do ¾ wysokości (najłatwiej to zrobić, kładąc owoc na głęboką łyżkę). Następnie przełóż je do salaterki i wymieszaj z cynamonem i brązowym cukrem. (Jeśli się spieszysz, jabłka możesz pokroić również w kostkę i wymieszać z ciastem).

Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj w nim ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło z lodami i sosem waniliowym albo w temperaturze pokojowej. Obie wersje są pyszne.
*

Zdjęcie - Clafoutis z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Clafoutis z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Clafoutis z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jesienne ciasto z kruszonką

Jesienne ciasto z kruszonką

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Najłatwiejszy strudel jabłkowy

Najłatwiejszy strudel jabłkowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kruche ciasto z jabłkami i makiem
3

Kruche ciasto z jabłkami i mak…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jabłecznik mojej Mamy (przepis na dużą blachę)
3

Jabłecznik mojej Mamy (przepis…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Jabłecznik cappuccino

Jabłecznik cappuccino

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Szarlotka dla początkujących (krok po kroku)

Szarlotka dla początkujących (…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
2

Śniadaniowe mini tarty z czosn…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babka z jagodami i kruszonką
1

Babka z jagodami i kruszonką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Potrawka curry z kurczakiem
2

Potrawka curry z kurczakiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, jajkiem i papryką
1

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, j…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z pieczarkami
1

Sałatka z pieczarkami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem
1

Zupa jarzynowa z fasolą i maka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy