Jabłecznik z cynamonową skorupką

Jabłecznik z cynamonową skorupką

Zdjęcie - Jabłecznik z cynamonową skorupką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koniec wakacji to ten czas, kiedy drzewa wprost uginają się pod ciężarem jabłek. Nie można zmarnować tego czasu, upieczenie szarlotki jest więc wręcz obowiązkowe!

Zdjęcie - Jabłecznik z cynamonową skorupką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To naprawdę wyjątkowe ciasto! Bardzo proste w przygotowaniu (bez miksera, wystarczy miska i łyżka!), z obłędnie chrupiącą, cynamonową skorupką.

Zdjęcie - Jabłecznik z cynamonową skorupką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli podacie do porcji takiego jabłecznika gałkę lodów waniliowych, zakochacie się od pierwsze kęsa tego zestawu!

Zdjęcie - Jabłecznik z cynamonową skorupką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na okrągłą foremkę- tortownicę o średnicy ok. 28 cm.

Zdjęcie - Jabłecznik z cynamonową skorupką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • jabłka - ok. 3 średnie sztuki
  • cukier brązowy - 1 i 1/4 szklanki
  • olej - 1/3 szklanki
  • maślanka - 1 szklanka
  • jajko - 1 szt
  • soda - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
  • cynamonowa skorupka:
  • masło - 1 łyżka
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • cukier brązowy - 5 łyżek
Przygotowanie:

Jabłka obierz, oczyśc, pokrój w małą, ok. 1-2 cm kostkę.

W misce połącz cukier, jajko, olej i maślankę.

Dodaj suche składniki: mąkę pszenną, sodę, sól. Dosyp do „mokrych” składników.

Do ciasta dodaj jabłka, wymieszaj.

Ciasto przelej do wysmarowanej masłem foremki.

Przygotuj „skorupkę”: miękkie masło połącz z cukrem i cynamonem. Mieszanką posyp cały wierzch ciasta.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz ok. 45 minut, do „suchego patyczka”. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów