Biszkopt - przepis podstawowy
Choć rzadko piekę biszkopty i ogólnie ciasta przekładane, typu tort, to mam swój niezawodny przepis na biszkopt.
Jak dla mnie jest to najlepszy przepis.
Biszkopt jest:
- łatwy do zrobienia
- nie opada
- równy, płaski
- wysoki bez proszku do pieczenia
- mało ilość składników
- puszysty i lekki
Myślę, że tyle zalet wystarczy, aby wykorzystać ten przepis.
Poniżej podaję przepis na ciasto czekoladowe, które również może być wykorzystane jako baza do tortu czekoladowego.
Forma: okrągła blaszka o średnicy 25 cm (powinien wyrosnąć po sam brzeg, co da Ci 3 blaty lub 4 cieńsze)
Zazwyczaj w moich przepisach podaję gramaturę na szklanki, i moja ma pojemność 250 ml
Pamiętaj! Sekret udanego biszkopta, to prawidłowo ubite białka.
Składniki:
3/4 szklanki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 170 C i przygotuj okrągłą formę, wyłożoną papierem do pieczenia
- W mniejszej misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
- W misie od miksera umieść 5 białek i ze szczyptą soli ubij je na sztywno (przewracając miskę do góry nogami, piana powinna się sztywno trzymać). Dalej ubijając zacznij dodawać do piany cukier, łyżka po łyżce. Wciąż ubijając dodawaj po jednym żółtku.
- Do masy jajecznej wsyp mieszankę mąk, i bardzo delikatnie je wmieszaj. (nie rób tego kroku za pomocą miksera!!! tylko i wyłącznie rózga kuchenna lub szpatułka)
- Piecz około 30-35 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 30-40 cm nad podłogą należy je upuścić je. Nie ma co się bać :), ma to pomóc przy stabilizacji biszkopta.
- Biszkopta kroimy po ostudzeniu.