Ciasto kawowe z gruszką
Bardzo proste ciasto czekoladowe, z nutką kawową i połówkami gruszek.
Możemy tutaj gruszki zastąpić jabłkiem czy nawet brzoskwinią.
A nawet jeśli nie mamy żadnych owoców to ciasto można przełożyć jakimkolwiek dżemem.
Jeśli miałabyś ochotę na ciasto bardzo czekoladowe i bardzo proste w wykonaniu, to pod tym linkiem jest przepis.
Forma: okrągłą o średnicy 23 cm
Składniki:
2 spore gruszki, obrane, przekrojone wpół (lub po prostu pokrojone w kawałki)
200 g mąki pszennej
200 g cukru
3 jajka
250 ml mleka
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
100 g masła
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulki)
cukier puder- do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik na 180 C i wyłóż papierem okrągłą formę.
- W większej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
- W małym rondelku podgrzewamy masło, kakao oraz miód. Mieszamy i odstawiamy z ognia. Dolewamy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy. Przelewamy mieszankę do miski z mąką, wsypujemy kawę i mieszamy delikatnie rózgą kuchenną.
- Wylewamy masę do przygotowanej formy i układamy na wierzchu połówki gruszek.
- Pieczemy około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.