Ciasteczkowy spód wypełniony po brzegi waniliowym kremem z kaszy manny, pokryty słodkimi, soczystymi śliwkami smażonymi z cynamonem i orzechami – już na samą myśl cieknie ślinka, prawda?!
Klasyczne ciasto na późne lato czyli pyszne ciasto ze śliwkami to idealny smakołyk do popołudniowej kawy. Jest ono niebywale łatwe w przygotowaniu, szybkie i tanie.
„Ciasto z patelni” brzmi trochę zagadkowo- to jednak bardzo wygodny sposób na szybkie przygotowanie deseru. Używamy patelni, którą można wstawić do piekarnika
Ciasto doskonałe. Kruche ciasto, aromatyczne maliny skąpane w galaretce, pyszna masa i chrupiąca beza. Brzmi obłędnie? Tak smakuje. Gorąco zachęcam do upieczenia tego ciasta.
Dzisiejsze moje tiramisu przyjęlo formę kopy ,a stalo sie tak dlatego,że namoczone w kawowym ponczu biszkopty ukladalam w misce ,potem krem - i też pewna zmiana,bo do ubitej smietany dodalam kogiel- mogiel z jajek,zamiast mascarpone.
Popularne ciasto kopiec kreta o wyśmienitym smaku to połączenie kakaowego biszkopta i bananów z pysznym kremem śmietankowym i czekoladą. Przygotowany samodzielnie z pewnością zachwyci najbardziej wymagające kubki smakowe wszystkim miłośnikom słodkości.
Trochę nietypowa szarlotka. Tarte jabłka rozłożyłam na kruchym spodzie, zalałam budyniem, przygotowanym na soku pomarańczowym, a na wierzch przygotowałam kokosową kruszonkę.
Cudownie kremowa i delikatna masa budyniowa, kakaowy biszkopt i banany. Połączenie tak dobre, że na jednym kawałku tego ciasta z pewnością się nie skończy
Śliwek zatrzęsienie teraz wszędzie, więc korzystajmy ile się da! Bardzo je lubię i dodaję do dań słodkich jak i do słonych, są bardzo uniwersalne. Tym razem proponuję je w wersji słodkiej w postaci szybkiej tarty na cieście kruchym, duszone w słodkim winnym syropie i zapieczone pod słodką owsiano-migdałową kruszonką na oleju.
Kiedy za oknem pada czwarty dzień z rzędu, nie ma nic lepszego niż porcja czekoladowego ciasta i filiżanka dobrej kawy. Dlatego dziś na blogu przepis na klasyczna babkę czekoladową, pokrytą warstwą czekoladowej glazury. Poprawia humor w każdej sytuacji gwarantuję!
Całkowicie pominęłam dosładzanie owoców. Mimo to, clafoutis wyszło wystarczająco słodkie. Najsmaczniejsze lekko ciepłe, ale i drugiego dnia nie było najgorsze. Polecam!
Szarlotka to numer jeden na mojej liście jesiennych wypieków. Gdy robi się chłodniej, nabieram ochoty na korzenne smaki ( w mojej kuchni cynamon w szarlotce to obowiązkowy dodatek ).
To ciasto już już niemalże hit ! Robiłam kilkukrotnie, ale nie wiedzieć czemu dopiero dziś dzielę się z Wami przepisem. Przepis wszak nie mój, krąży taki po sieci i w sumie to nie wiadomo kto był pierwotwórcą...