Kopa tiramisu - wloskie smaki
Moda na to wloskie ciasto-deser nie przemija,wrecz przeciwnie,wymysla sie rozne mozliwe warianty,tylko po to aby jeszcze bardziej podkrecic apetyt.
Dzisiejsze moje tiramisu przyjelo forme kopy ,a stalo sie tak dlatego,ze namoczone w kawowym ponczu biszkopty ukladalam w misce ,potem krem - i tez pewna zmiana,bo do ubitej smietany dodalam kogiel- mogiel z jajek,zamiast mascarpone.
Zapraszam!
Kopa tiramisu - wloskie smaki
.300 gr dlugie biszkopty
Krem
.200 ml smietana kremowka
.3 lyzki cukru pudru
.1 jajko +1 zoltko
.3 lyzki cukru
.aromat rumowy
Poncz
.2 lyzki kawy w granulacie
.1/3 szklanki wrzatku
.1 i 1/2 szklanki wody mineralnej - zimnej
.2 lyzki kakao
ponadto
.miseczka o sred.22 cm jako forma do tiramisu
.folia spozywcza
Wykonanie
Kawe zalewamy wrzatkiem,miszamy do jej rozpuszczenia,potem dodajemy zimna wode.
Miseczke wykladamy folia spozywcza ( dokladnie przczepiamy ja do scianek miski )
Ubijamy jajko z zoltkiem i cukrem na puszek- az cukier przestanie byc wyczuwalny w palcach.
Smietane ubijamy z cukrem pudrem,dodajemy aromat ,potem kogiel - mogiel z jajek.
Wszystko mieszamy delikatnie za pomoca lyzki.
Biszkopty maczamy w ponczu i ukladamy je koliscie na sciance miski.
Do wnetrza wykladamy polowe kremu,na to posypujemy kakao,potem ponownie biszkopty i pozostaly krem.
Na koniec wykladamy ostatnia warstwe z biszkoptow.
Calosc lekko dociaskamy reka,okrywamy folia spozywcza i odstawiamy miske na cala noc.
Zdejmujemy folie ,kladziemy talerz i odwracamy miske z ciastem.
Ponownie sciagamy folie z tiramisu,calosc posypujemy obficie kakao.
Smacznego!