Kopa tiramisu - wloskie smaki

Kopa tiramisu - wloskie smaki

Moda na to wloskie ciasto-deser nie przemija,wrecz przeciwnie,wymysla sie rozne mozliwe warianty,tylko po to aby jeszcze bardziej podkrecic apetyt.

Dzisiejsze moje tiramisu przyjelo forme kopy ,a stalo sie tak dlatego,ze namoczone w kawowym ponczu biszkopty ukladalam w misce ,potem krem - i tez pewna zmiana,bo do ubitej smietany dodalam kogiel- mogiel z jajek,zamiast mascarpone.

Zapraszam!

Zdjęcie - Kopa tiramisu - wloskie smaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopa tiramisu - wloskie smaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopa tiramisu - wloskie smaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kopa tiramisu - wloskie smaki

.300 gr dlugie biszkopty

Krem

.200 ml smietana kremowka

.3 lyzki cukru pudru

.1 jajko +1 zoltko

.3 lyzki cukru

.aromat rumowy

Poncz

.2 lyzki kawy w granulacie

.1/3 szklanki wrzatku

.1 i 1/2 szklanki wody mineralnej - zimnej

.2 lyzki kakao

ponadto

.miseczka o sred.22 cm jako forma do tiramisu

.folia spozywcza

 

Wykonanie

Kawe zalewamy wrzatkiem,miszamy do jej rozpuszczenia,potem dodajemy zimna wode.

Miseczke wykladamy folia spozywcza ( dokladnie przczepiamy ja do scianek miski )

Ubijamy jajko z zoltkiem i cukrem na puszek- az cukier przestanie byc wyczuwalny w palcach.

Smietane ubijamy z cukrem pudrem,dodajemy aromat ,potem kogiel - mogiel z jajek.

Wszystko mieszamy delikatnie za pomoca lyzki.

Biszkopty maczamy w ponczu i ukladamy je koliscie na sciance miski.

Do wnetrza wykladamy polowe kremu,na to posypujemy kakao,potem ponownie biszkopty i pozostaly krem.

Na koniec wykladamy ostatnia warstwe z biszkoptow.

Calosc lekko dociaskamy reka,okrywamy folia spozywcza i odstawiamy miske na cala noc.

Zdejmujemy folie ,kladziemy talerz i odwracamy miske z ciastem.

Ponownie sciagamy folie z tiramisu,calosc posypujemy obficie kakao.

Smacznego!

Kategorie przepisów