Babka czekoladowa
Kiedy za oknem pada czwarty dzień z rzędu, nie ma nic lepszego niż porcja czekoladowego ciasta i filiżanka dobrej kawy. Dlatego dziś na blogu przepis na klasyczna babkę czekoladową, pokrytą warstwą czekoladowej glazury. Poprawia humor w każdej sytuacji gwarantuję!
Do upieczenia ciasta wykorzystałam foremkę „korytko” o ok.25 cm długości, świetnie sprawdzi się jednak także klasyczna foremka na babkę „z kominkiem”.
I tu przy okazji rada, jak sprawnie wyłożyć „korytko” papierem do pieczenia.
Najłatwiej odwrócić foremkę do góry dnem, owinąć ją od zewnątrz, a następnie znowu odwrócić i włożyć do środka taką wstępnie poskładaną papierową formę. Włala. Idealnie wyłożona foremka stoi już przeć Wami! Nic, tylko piec w niej czekoladowy placek! :)
Składniki
- ciemne kakao - 1/3 szklanki
- kawa - 1/3 szklanki (zaparzona, ostudzona)
- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier brązowy - 1 szklanka
- jajko - 2 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- maślanka - 1/4 szklanki
- masło - 1/2 kostki (100 g)
- polewa
- czekolada deserowa - 1/3 tabliczki
- masło - 1 łyżka
- śmietanka kremówka - 2 łyżki
W dużej misce zmiksuj na gładka, puszystą masę masło z cukrem. Dodaj esencję waniliową i wbij po 1 jajku.
Suche składniki połącz (mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól). Dodaj 1.2 do masy, zmiksuj.
Wlej kawę, połącz.
Dodaj pozostałą część suchych składników, zmiksuj. Na koniec wlej maślankę. Zmiksuj.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz "do suchego patyczka" przez ok. 35 minut.
Po ostudzeniu pokryj wierzch ciasta polewą czekoladową. Aby ją przygotować podgrzej (najwygodniej zrobić to w kuchence mikrofalowej lub garnuszku ustawionym na bardzo małym ogniu) śmietankę z masłem i czekoladą. Gdy czekolada i masło się stopią, wymieszaj je łyżeczką na gładką polewę. Wierzch możesz dodatkowo posypać np. posiekanymi orzechami.