Ciasto ze sliwkami i budyniem

Ciasto ze sliwkami i budyniem

Ciasta z owocami lata, cudnie dojrzałe i soczyste sliwki, z których można wyczarować przepyszne i efektowne przysmaki i te tradycyjne bądź bardziej wyszukane.

Korzystając z pobytu w Polsce przygotowałam kilka pysznych ciast i deserów z polskimi owocami, które zawsze smakują wyjątkowo i najlepiej,  doskonałe jako dodatek do popularnych ciast.

Na początek kruche ciasto z węgierkami i budyniem, doskonałe do kawy.

Zdjęcie - Ciasto ze sliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 800 g sliwek węgierki + 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka cynamonu
  • 480 g mąki tortowej
  • 200 g schłodzonego masła
  • 160 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania budyniu
  • 4 łyżki cukru
  • 850 ml mleka

Zdjęcie - Ciasto ze sliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ze sliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą, proszkiem i cukrem pudrem przesiać, dodać kawałki masła i rozetrzeć, tak aby powstała kruszonka.
  2. Dodać jajka i żółtka, wymieszać, następnie krótko wyrobić do otrzymania jednolitej masy.
  3. Z powstałej masy oddzielić 1/3 ciasta, zawinąć w folie i wstawić do zamrożenia.
  4. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
  5. Sliwki umyć, usunąć pestki, przekroić na ćwiartki.
  6. Posypać cukrem i cynamonem, odstawić
  7. Formę prostokątną dużą wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
  8. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno formy, posypać 1 łyżką bułki tartej.
  9. Następnie wyłożyć ćwiartki sliwek.
  10. Budyń ugotować na mleku i jeszcze ciepły wylać na wierzch owoców.
  11. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na budyń.
  12. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C przez 35-40 minut.
  13. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego ?

Zdjęcie - Ciasto ze sliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ze sliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów