Ciasto ze sliwkami i budyniem
Ciasta z owocami lata, cudnie dojrzałe i soczyste sliwki, z których można wyczarować przepyszne i efektowne przysmaki i te tradycyjne bądź bardziej wyszukane.
Korzystając z pobytu w Polsce przygotowałam kilka pysznych ciast i deserów z polskimi owocami, które zawsze smakują wyjątkowo i najlepiej, doskonałe jako dodatek do popularnych ciast.
Na początek kruche ciasto z węgierkami i budyniem, doskonałe do kawy.
Składniki:
- 800 g sliwek węgierki + 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka cynamonu
- 480 g mąki tortowej
- 200 g schłodzonego masła
- 160 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 opakowania budyniu
- 4 łyżki cukru
- 850 ml mleka
Wykonanie:
- Mąkę z solą, proszkiem i cukrem pudrem przesiać, dodać kawałki masła i rozetrzeć, tak aby powstała kruszonka.
- Dodać jajka i żółtka, wymieszać, następnie krótko wyrobić do otrzymania jednolitej masy.
- Z powstałej masy oddzielić 1/3 ciasta, zawinąć w folie i wstawić do zamrożenia.
- Pozostałe ciasto zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
- Sliwki umyć, usunąć pestki, przekroić na ćwiartki.
- Posypać cukrem i cynamonem, odstawić
- Formę prostokątną dużą wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno formy, posypać 1 łyżką bułki tartej.
- Następnie wyłożyć ćwiartki sliwek.
- Budyń ugotować na mleku i jeszcze ciepły wylać na wierzch owoców.
- Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na budyń.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C przez 35-40 minut.
- Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?