Kruche ciasto z jabłkami
Trochę nietypowa szarlotka. Tarte jabłka rozłożyłam na kruchym spodzie, zalałam budyniem, przygotowanym na soku pomarańczowym, a na wierzch przygotowałam kokosową kruszonkę. Wszystko cudownie pachnie podczas pieczenia. Niestety na pierwszy kęs takiej szarlotki, musimy poczekać, ponieważ wymaga schłodzenia, wtedy masa stężeje i stanie się odpowiednio gęsta. Pyszny, jesienny deser dla cierpliwych ?
Składniki na kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 130 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 mniejsze jabłka
- 900 ml. soku jabłkowego lub pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 1 galaretka cytrynowa.
- około 40 g wiórków kokosowych
- 1 białko
- 2 łyżki brązowego cukru