Tarta z kremem waniliowym i karmelizowanymi śliwkami z cynamonem i orzechami - bez pieczenia
Dziś mam dla Was przepis na pyszną tartę ze śliwkami – taką, po której każdy będzie oblizywał się ze smakiem!
Ciasteczkowy spód wypełniony po brzegi waniliowym kremem z kaszy manny, pokryty słodkimi, soczystymi śliwkami smażonymi z cynamonem i orzechami – już na samą myśl cieknie ślinka, prawda?!
Tarta nie wymaga pieczenia i jest błyskawiczna do zrobienia.
Połączenie śliwek z cynamonem i orzechami zachwyca w wypiekach i tutaj również komponuje się idealnie!
Po sezonie śliwkowym taką tartę śmiało możecie zrobić z innymi owocami!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( forma 20 cm )
SPÓD :
* herbatniki – ok. 250 g
* masło – ok. 100 g
KREM WANILIOWY:
* kasza manna – 0,5 szkl
* mleko – 500 ml
* cukier – 2 łyżki
* masło – 1 czubata łyżka
* wanilia – 1 laska
DODATKOWO:
* śliwki – ok. 250 g
* brązowy cukier – 4 łyżki
* cynamon – 1 łyżeczka
* masło – 1 łyżka
* orzechy włoskie – 1 garść
+ porzeczki – nie konieczne / do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Herbatniki kruszymy w malakserze na pył, dodajemy roztopione i przestudzone masło, dokładnie mieszamy.
Masą wylepiamy foremkę do tarty ( ja wcześniej wyłożyłam ją folią spożywczą, by później łatwiej było wciągać ).
Wkładamy do lodówki.
KREM WANILIOWY:
Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii i cukrem , dodajemy kaszę i energicznie mieszamy aż powstanie gęsta masa.
Dodajemy masło, w razie potrzeby dosładzamy i wykładamy na schłodzony, ciasteczkowy spód.
CAŁOŚĆ:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wypestkowane, przekrojone śliwki, posiekane orzechy włoskie, zasypujemy brązowym cukrem oraz cynamonem i przesmażamy kilka minut.
Wykładamy na krem waniliowy i wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki.
Zajadamy!
Smacznego!