Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Zdjęcie - Malinowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ciasto doskonałe. Kruche ciasto, aromatyczne maliny skąpane w galaretce, pyszna masa i chrupiąca beza. Brzmi obłędnie? Tak smakuje. Gorąco zachęcam do upieczenia tego ciasta.

Źródło

Składniki

Instrukcje

Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię, schłodzić przynajmniej przez 1 godzinę. Blachę o wym. 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 25 minut, aż ciasto będzie złote.

Galaretki rozpuścić, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Dodać do malin, wymieszać. Lekko tężejącą galaretkę z malinami przelać na ciasto. Wyrównać, wstawić do lodówki.

Schłodzone składniki na masę śmietankową umieścić w misie miksera. Ubijać na gęsty krem.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przełożyć pianę na blachę o tych samych wymiarach, ew. można odrysować na pergaminie. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec bezę przez 1 godzinę w temperaturze 140 stopni. Wystudzić.

Na ciasto z galaretką i malinami wyłożyć masę śmietankową, wyrównać, następnie dopasować wystudzoną bezę. Beza bez problemu się przycina. Docisnąć, i wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Zdjęcie - Malinowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów