Malinowa chmurka
Ciasto doskonałe. Kruche ciasto, aromatyczne maliny skąpane w galaretce, pyszna masa i chrupiąca beza. Brzmi obłędnie? Tak smakuje. Gorąco zachęcam do upieczenia tego ciasta.
Składniki
- Składniki na ciasto kruche
- żółtka - 3 szt.
- cukier puder - 30 g
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
- mąka pszenna - 150 g
- masło - 100 g
- Składniki na galaretkę z malinami
- maliny - 500 g
- galaretka malinowa - 3 opakowania
- wrząca woda - 3,5 szklanki
- Składniki na krem śmietankowy
- śmietanka kremówka - 500 ml
- serek mascarpone - 250 g
- cukier puder - 3 łyżki
- Składniki na bezę z migdałami
- białka - 3 szt.
- cukier puder - 150 g
- mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
- płatki migdałowe - 40 -50 g
Instrukcje
Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię, schłodzić przynajmniej przez 1 godzinę. Blachę o wym. 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 25 minut, aż ciasto będzie złote.
Galaretki rozpuścić, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Dodać do malin, wymieszać. Lekko tężejącą galaretkę z malinami przelać na ciasto. Wyrównać, wstawić do lodówki.
Schłodzone składniki na masę śmietankową umieścić w misie miksera. Ubijać na gęsty krem.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przełożyć pianę na blachę o tych samych wymiarach, ew. można odrysować na pergaminie. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec bezę przez 1 godzinę w temperaturze 140 stopni. Wystudzić.
Na ciasto z galaretką i malinami wyłożyć masę śmietankową, wyrównać, następnie dopasować wystudzoną bezę. Beza bez problemu się przycina. Docisnąć, i wstawić do lodówki.
Smacznego:)