Babka marmurkowa
przepis:
350 g mąki pszennej
230 g cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
szczypta soli
5 jajek
120 ml mleka
1 paczka cukru waniliowego
1 łyżka kakao
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło ucierać mikserem z cukrem, solą i cukrem waniliowym przez ok. 5 min.
W dalszym ciągu miksując dodawać po jednym jajka, a następnie na przemian mąkę i mleko.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki mleka.
Białe ciasto wyłożyć do dwóch foremek keksowych posmarowanych masłem i posypanych mąką.
Na wierzch białego ciasta wyłożyć ciasto z kakao, przemieszać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 C i piec 50 min.