Babka marmurkowa

Babka marmurkowa
przepis:

350 g mąki pszennej

230 g cukru

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

szczypta soli

5 jajek

120 ml mleka

1 paczka cukru waniliowego

1 łyżka kakao

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło ucierać mikserem z cukrem, solą i cukrem waniliowym przez ok. 5 min.

W dalszym ciągu miksując dodawać po jednym jajka, a następnie na przemian mąkę i mleko.

Ciasto podzielić na dwie części.

Do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki mleka.

Białe ciasto wyłożyć do dwóch foremek keksowych posmarowanych masłem i posypanych mąką.

Na wierzch białego ciasta wyłożyć ciasto z kakao, przemieszać widelcem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 C i piec 50 min.

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów