Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką

Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką

Śliwek zatrzęsienie teraz wszędzie, więc korzystajmy ile się da! Bardzo je lubię i dodaję do dań słodkich jak i do słonych, są bardzo uniwersalne. Tym razem proponuję je w wersji słodkiej w postaci szybkiej tarty na cieście kruchym, duszone w słodkim winnym syropie i zapieczone pod słodką owsiano-migdałową kruszonką na oleju. Zrobiłam ją w kilka chwil po tym jak brat zapowiedział się, że za godzinę mnie odwiedzi i sprawdziła się świetnie. Radzę też odczekać z krojeniem aż tarta wystygnie, ja nie miałam czasu i efekty widać, ale i tak była obłędna! Polecam:)

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką

(8 porcji)

Składniki:

  • 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu
  • 1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki czerwonego porto

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tarte o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. Nakłuj dno widelcem.
  3. Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Można ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut bez obciążenia, jeżeli dno wygląda na surowe.
  4. Włóż śliwki do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i smaż dopóki nie puszczą soku. Dodaj porto, zagotuj całość i zmniejsz ogień. Duś śliwki przez 15 minut, aż zmiękną. Przed wyłożeniem na podpieczony blat odcedź je na sitku. Syrop można zużyć jako polewę do słodkich śniadań lub do herbaty :).
  5. W misce umieść płatki owsiane, migdały, cukier i szczyptę soli i wymieszaj. Wlej olej, dokładnie wymieszaj i wyłóż równomiernie na śliwki.
  6. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

Smacznego!

Zdjęcie - Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Easy plum tart with streusel

(8 servings)

Ingredients:

  • 1 unbaked pie crust, bought or homemade
  • 1 kg plums, pitted and halved
  • 3/4 cup brown sugar
  • 1/2 cup red port

Ingredients for streusel:

  • 1 cup rolled oats
  • ½ cup all purpose flour
  • ½ cup almond meal
  • ½ cup brown sugar
  • pinch of salt
  • ½ cup olive oil

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. Roll the pie crust out for a 23 cm pie dish and flute the edges. Poke the bottoms and sides with a fork.
  3. Place the baking paper in the pie dish, fill with pie weights or dried beans. Bake for 10 minutes and remove from the oven and remove the foil and weights.
  4. Place the plums in the saucepan, add sugar and cook until juices start to release. Add port and simmer for 15 minutes, until plums are softened. Drain in the sieve and spread in the prebaked crust.
  5. Place the oats, almond meal, brown sugar, and pinch of salt in a medium bowl and stir to combine. Add the oil and stir together until the crumble is completely moistened. Sprinkle evenly over the top of the fruit mixture.
  6. Bake at 180 ° C for about 20 minutes.

Enjoy!

Inspirowałam się tym przepisem.

Zdjęcie - Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów