Clafoutis z jabłkami i dynią
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Po wakacjach powrót akcji na FB "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem padło na Clafoutis z jabłkami i dynią.
A była jeszcze do wyboru Szakszuka wg Yotana Ottolenghi z książki Jerozolima. Przepis Ani Starmach w oryginale jest z czereśniami, ale jak na jesień przystało zmodyfikowałyśmy go dodatkiem jabłek i dyni:-) Wersja bardzo udana:-)
Przepis Anny Starmach (w oryginale z czereśniami)
Składniki:
- 400g jabłek,
- 100g dyni,
- 125 g mąki,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 300 ml mleka,
- 3 jajka,
- masło do wysmarowania formy.
Dodatkowo
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Zblanszować 2 minuty w gotującej wodzie. Odcedzić. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plastry. Jajka rozbełtać rózgą lub widelcem. Do jajek dodawać stopniowo cukier, mąkę, mleko, sól. Owoce przełożyć do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Zalać masą przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli. Zapiekać około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jeść na ciepło lub na zimno, przed podaniem można posypać deser cukrem pudrem.
* Zrobiłam z połowy porcji.
We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:
Dorota z Moje Małe Czarowanie