Szarlotka w śmietanowym cieście
Szarlotka to numer jeden na mojej liście jesiennych wypieków. Gdy robi się chłodniej, nabieram ochoty na korzenne smaki ( w mojej kuchni cynamon w szarlotce to obowiązkowy dodatek ). Tym razem sezon rozpoczęłam szarlotką Krysi . Było pysznie! :)
przepis - Krystyna9
Składniki (na formę 24 x 30 cm )* :
ciasto :
- 400 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 5-6 czubatych łyżek śmietany
nadzienie :
- 1 kg jabłek ( u mnie szara reneta)
- 4-5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki bułki tartej
Na blat wysypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Posiekać nożem**. Dodać śmietanę, zagnieść szybko ciasto, lekko podsypując mąką (nie powinno się kleić). Ciasto powinno być miękkie, jeżeli takie nie jest, należy dodać trochę więcej śmietany.
Ciasto podzielić na dwie części - jedna powinna być nieco większa od drugiej. Większą część rozwałkować na prostokąt większy niż dno blachy, po włożeniu do formy ciasto powinno zachodzić na boki ok.2-3 cm. Oprószyć bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Posypać cukrem trzcinowym, cynamonem i bułką tartą. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto, równomiernie rozłożyć i lekko docisnąć.
Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach, starając się zlepić boki ciasta z jego wierzchem. Nakłuć w kilku miejscach patyczkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C ( z włączonym termoobiegiem) i piec przez ok.1 godzinę. Upieczone ciasto ostudzić, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
uwagi :
* w oryginale forma 24 x 28 cm
** ciasto można również zmiksować w malakserze