Pyszny, prosty do zrobienia deser. Do rabarbaru dołożyłam nieco słodkich truskawek, dałam też nie za wiele cukru, dzięki czemu deser nie był przesłodzony.
"Kopiec kreta" - przepyszne ciasto, uwiebiane przez dzieci i dorosłych. Zawsze się udaje i super smakuje cały okrągły rok, na co dzień i od święta. Czekoladowe ciasto zrobiłam z prostego muffinkowego przepisu na bazie jogurtu greckiego, a krem z mascarpone z dodatkiem maślanki zastąpił tradycyjną kremówkę. Po prostu pycha!
Wiosenny torcik, z lekką pianką z truskawek i bitej śmietany. Masa jest bardzo delikatna, dzięki małej ilości żelatyny, nie rozpływa się na biszkopcie, jednocześnie nie jest za sztywna.
Jest to typowe ciasto ucierane, jednak dzięki migdałom smakuje zupełnie inaczej. Dodatkowo orzeźwia je sok z cytryny. Chrupiące, aromatyczne, bardzo smaczne ciasto. Polecam migdałowym miłośnikom i nie tylko.
Cienki spód, masa truskawek puszczających słodziutki sok i kruszonka wieńcząca całość. W sumie nie wiem, jak bardziej zachwalić to ciasto, bo jest po prostu idealne :) Polecam!
To bardzo smaczne ciasto, a najbardziej w nim podoba mi się to odrywanie właśnie. I to, że zawsze jest trochę inne. A im bardziej niechlujnie kroi się paski ciasta, tym bardziej artystyczny efekt potem otrzymujemy.
Przepis na to ciasto pojawia się na wielu blogach kulinarnych, z dodatkiem różnych owoców. Ja zdecydowałam się na morele - składnik dosyć rzadko używany w ciastach owocowych - a przecież taki smaczny.
Postawiłam na prosty biszkopt genueński, ale zamiast upiec go w mniejszej tortownicy, przeciąć na pół i przełożyć kremem, sięgnęłam po szerszą formę i ozdobiłam morelami. Oczywiście nie zapomniałam o akcencie lawendowym
Ciasto najprostsze z możliwych. Niewiele składników, maksimum smaku. Najlepsze ze śliwkami, chociaż dobrze smakuje również z innymi owocami, najlepiej kwaskowatymi. Jest lekkie i delikatne jak biszkopt, a przygotowuje się je o wiele łatwiej.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dolej powoli olej, a następnie drewnianą łyżką lub widelcem wmieszaj suche składniki, czyli: mąkę, proszek, sodę, cukier waniliowy, kakao, cynamon, sól i przyprawy. Na koniec dodaj marchewkę i bakalie...