Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.Skrapiamy je oliwą. Trzeba je dokładnie wymieszać, by oliwa pokryła wszystkie kawałki.Zamiast oliwy ziemniaki można obłożyć kawałkami masła.
Obok ryb i barszczu z uszkami to podstawa kolacji wigilijnej w rodzinnym domu zarówno moim jak i mojego męża. Pierogi z kapustą są świetnym dodatkiem do barszczu, a polane delikatnie podsmażoną cebulką mogą być podane jako osobne danie.
Teraz dałam półtłusty i troszkę więcej, reszta składników bez zmian i miła niespodzianka - odchodziły od patelni bez problemu, nawet troszkę szybciej się smażyły, tak więc mam już dopracowany ten przepis i oprócz dodatków do smarowania, nic już zmieniać nie będę.
Od kiedy spróbowałam pierogów w wersji pieczonej, wiem, że będą się one pojawiać często na naszym stole. Łatwe i szybkie w przygotowaniu tak jak tradycyjne, za to w smaku zdecydowanie bogatsze. Delikatne, chrupiące ciasto z pewnością Wam posmakuje. Przepyszne zarówno na ciepło z gorącym barszczem, jak i na zimno jako przekąska
Na patelni na maśle podsmażamy szpinak. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku. (...) Gdy szpinak jest gotowy przekładamy go do miseczki, dodajemy serek topiony i mocno mieszamy, żeby serek ładnie połączył się z szpinakiem...
Nawet w czasie Świąt nie samymi rybami człowiek żyje, a poza tym dobrze jest kolację zakończyć słodkim akcentem ;) Te słodkie, nadziewane makiem i bakaliami pierogi są rewelacyjną alternatywą np. dla makowca (...). Ja poszłam lekko na łatwiznę i użyłam gotowej masy, doprawiając ją po swojemu.
W tym roku na świątecznym stole króluje u mnie kasza. Jest alternatywą dla kapusty kiszonej, którą tym razem potraktowałam po macoszemu. A więc „Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza niż ten groch! Bo po grochu brzuszek boli, a po kaszy się zagoi!”. Znacie to?
Pierogi z grzybami, to danie, które obok kapusty z grzybami plasuje się u mnie w czołówce dań wigilijnych. Staram się w ciągu całego roku nie robić takich pierogów, aby smakowały naprawdę odświętnie w ten jeden wieczór w roku. Chociaż to danie naprawdę jest pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej.