Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami
Zdjęcie - Pierogi z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lato kończy się wraz z ostatnimi jagodami (ostatnimi dosłownie- wykupiłam wszystkie). Od miesięcy miałam w głowie wiele pomysłów na ich wykorzystanie i jak zwykle wszystko odkładałam na później, więc się doigrałam-jagód koniec. Jak kończyć to z klasą, najlepszą potrawą lata, czyli pierogami. Nie jestem w stanie powiedzieć kiedy ostatni raz miałam okazje smakować to niebiańskie danie. Podejrzewam, że minęło co najmniej 5 lat ( nie wiem też jak mogłam do tego dopuścić!). Moje podniebienie wymazało z głowy wszelkie związane z tym wspomnienia, ale już po spróbowaniu pierwszej łyżeczki słodkiej śmietanki wszystko zaczęło wracać. Z tego co pamiętam, od momentu kiedy nauczyłam się mówić, na pytanie "Jakie jest twoje ulubione danie?" odpowiadałam bez zastanowienia- pierogi (często dodając ruskie). Nie mogło być inaczej, moja Mama robi najlepsze na świecie (pewnie wydaje wam się, że ktoś kogo znacie robi lepsze, ale to nie może być prawda;). Jedyne co mnie powstrzymywało przed częstym lepieniem to wałkowanie. Szczerze nienawidzę tej czynności, a w szczególności, gdy ciasto jest elastyczne (niestety czasem i w tym wypadku) i po wypocinach z wałkiem wraca do tej samej objętości. Tym razem byłam sprytniejsza- skorzystałam z mojej wspaniałej maszyny do makaronu, którą prezentowałam już robiąc domowy makaron. Polecam każdemu, to niesamowicie ułatwia życie w kuchni.
Pierogi z jagodami (ok. 50 sztuk)
- 3 filiżanki świeżych jagód
- 1 łyżka mąki

- 3 szklanki mąki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
- ok. 0,5 szklanki ciepłej wody

- 280g kwaśnej śmietany 18%
- cukier
- masło (do posmarowania)

-sól

Jagody umyj i w miarę możliwości osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj, aby owoce nie puściły dużej ilości soku.
Przygotuj ciasto. W misce (lub na blacie) umieść mąkę, szczyptę soli i oliwę. Rozpocznij zagniatanie powoli dolewając ciepłej wody. Jeśli po dolaniu przewidzianej porcji ciasto wciąż jest zbyt suche i mało sprężyste, dodaj jeszcze trochę wody (a jeśli zbyt mokre- podsyp mąką). Zagnieć dobrze ciasto od czasu do czasu smarując ręce oliwą. Rozwałkuj tak cienko jak tylko możesz (lub przewiń ciasto przez maszynę do makaronu) i wytnij kółka obróconą do góry nogami szklanką. Niewykorzystane kawałki zagniataj i rozwałkowuj od nowa, a jeśli nie używasz ich przez chwilę, odłóż pod przykrywkę (ciasto ma tendencję do szybkiego wysychania). W środku wykrojonego kółka umieść jagody, około 1,5 łyżeczki na kółko i sklej podnosząc obie strony do góry. Zaklej dokładnie pilnując, żeby sok lub kawałek owocu nie dostał się między ciasto.
Śmietanę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami cukru.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i wlej łyżkę oliwy. Gdy woda zacznie wrzeć, odrobinę zmniejsz ogień i delikatnie włóż pierogi. Gotuj przez ok. 4-5 minut. Wyłóż na talerze, posmaruj masłem, polej śmietaną i posyp cukrem.
Niewykorzystane polecam zamrozić, żeby jeszcze dłużej móc cieszyć się latem.

Śliwka


Zdjęcie - Pierogi z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów