Kapuśniaczki

Kapuśniaczki
Takie kapuśniaczki są świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Można podawać je na zimno lub podgrzane. Polecam.
Przepis pochodzi z archiwalnego numeru Przyjaciółki.
Zdjęcie - KAPUŚNIACZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kapuśniaczki - Laura CIASTO:
  • 40 dkg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
Drożdże rozmieszać z cukrem, połową ilości mleka i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
FARSZ:
  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • kilka suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • pieprz do smaku
  • jajko lub białko jajka do posmarowania
Kapustę ugotować z suszonymi grzybami w małej ilości wody. Odsączyć z resztek nie odparowanego wywaru.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać kapustę z grzybami i chwilę razem smażyć. Zestawić z ognia, dodać jajko i dokładnie wymieszać i doprawić.

Zdjęcie - KAPUŚNIACZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i kroić w kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek kłaść farsz i zawijać w ruloniki. Układać na blaszce łączeniem do spodu. Odstawić do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smarować rozmąconym jajkiem.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.

Kategorie przepisów