Kapuśniaczki
Takie kapuśniaczki są świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Można podawać je na zimno lub podgrzane. Polecam.
Przepis pochodzi z archiwalnego numeru Przyjaciółki.
Kapuśniaczki - Laura CIASTO:
FARSZ:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać kapustę z grzybami i chwilę razem smażyć. Zestawić z ognia, dodać jajko i dokładnie wymieszać i doprawić.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i kroić w kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek kłaść farsz i zawijać w ruloniki. Układać na blaszce łączeniem do spodu. Odstawić do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.
Przepis pochodzi z archiwalnego numeru Przyjaciółki.
Kapuśniaczki - Laura CIASTO:
- 40 dkg mąki
- 3 dkg drożdży
- jajko
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
FARSZ:
- 30 dkg kapusty kiszonej
- kilka suszonych grzybów
- cebula
- 2 łyżki oleju
- jajko
- pieprz do smaku
- jajko lub białko jajka do posmarowania
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać kapustę z grzybami i chwilę razem smażyć. Zestawić z ognia, dodać jajko i dokładnie wymieszać i doprawić.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i kroić w kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek kłaść farsz i zawijać w ruloniki. Układać na blaszce łączeniem do spodu. Odstawić do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.