Pancakes- wersja podstawowa

Szczerze mówiąc dość rzadko jem na śniadanie klasyczne kanapki. Zwykle wybieram coś na ciepło: owsiankę albo placuszki w przeróżnych wersjach. Czasem tylko z cukrem, innego dnia z dodatkiem jabłek lub bananów. To podstawowy przepis na amerykańskie pancakes, baza do dalszych eksperymentów. Ta wersja (z masłem i syropem) jest moją ukochaną!

Zdjęcie - Pancakes- wersja podstawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pancakes- wersja podstawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pancakes- wersja podstawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pancakes- wersja podstawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pancakes- wersja podstawowa

Agata, 21 kwietnia 2012

Zdjęcie - Pancakes- wersja podstawowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • mleko - 1/2 szklanki
  • sól - szczypta
  • cukier - 1 łyżka
  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • masło - stopione, 1 łyżeczka
  • syrop klonowy - do podania
  • masło - do podania

Sposób przygotowania

Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na gładką masę. Ciasto odstaw na 30 minut. Placuszki smaż na teflonowej patelni (nie może być jednak zbyt ciepła, bo placuszki zbyt szybko zbrązowieją) bez tłuszczu, na złoty kolor, nakładając po łyżce ciasta. Podawaj ciepłe np. z masłem i miodem, syropem klonowym, dżemem...

Kategorie przepisów

Podobne przepisy