Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami
Od kiedy spróbowałam pierogów w wersji pieczonej, wiem, że będą się one pojawiać często na naszym stole. Łatwe i szybkie w przygotowaniu tak jak tradycyjne, za to w smaku zdecydowanie bogatsze. Delikatne, chrupiące ciasto z pewnością Wam posmakuje. Przepyszne zarówno na ciepło z gorącym barszczem, jak i na zimno jako przekąska (o ile coś zostanie).
Składniki (na 24 szt.):
Ciasto:
Składniki na ciasto połączyć, wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Pieczarki umyć i drobno pokroić, podsmażyć chwilę na patelni z rozgrzaną oliwą. Kapustę przepłukać zimną wodą, pokroić, poddusić przez ok. 30min. Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Składniki na farsz dokładnie wymieszać. Ciasto na pierogi, rozwałkować dość cienko, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Wycinać pierogi za pomocą szklanki, nakładać farsz i dokładnie sklejać. Piec na blaszce wyłożonej papierem w temp. 180ºC przez ok. 20min. Jeśli chcemy uzyskać ładnie zarumienione pierożki, należy je posmarować tuż przed pieczenie roztrzepanym jajkiem.
Składniki (na 24 szt.):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 500g pieczarek
- 300g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- przyprawy (sól, pieprz)
Składniki na ciasto połączyć, wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Pieczarki umyć i drobno pokroić, podsmażyć chwilę na patelni z rozgrzaną oliwą. Kapustę przepłukać zimną wodą, pokroić, poddusić przez ok. 30min. Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Składniki na farsz dokładnie wymieszać. Ciasto na pierogi, rozwałkować dość cienko, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Wycinać pierogi za pomocą szklanki, nakładać farsz i dokładnie sklejać. Piec na blaszce wyłożonej papierem w temp. 180ºC przez ok. 20min. Jeśli chcemy uzyskać ładnie zarumienione pierożki, należy je posmarować tuż przed pieczenie roztrzepanym jajkiem.