Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową

Nawet w czasie Świąt nie samymi rybami człowiek żyje, a poza tym dobrze jest kolację zakończyć słodkim akcentem ;)

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te słodkie, nadziewane makiem i bakaliami pierogi są rewelacyjną alternatywą np. dla makowca (choć i na niego niebawem podam na blogu przepis!). Ja poszłam lekko na łatwiznę i użyłam gotowej masy, doprawiając ją po swojemu. Możecie jednak naturalnie sami przygotować farsz dodając do maku miód, orzechy, rodzynki i inne ulubione bakalie.

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi takie podaję ciepłe, polane pomarańczowym sosem. Zachwycą Was, słowo!

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Follow my blog with Bloglovin

Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową

Agata, 13 grudnia 2012

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • olej - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - do połączenia ciasta
  • sól - 1 łyżeczka
  • masa makowa - 200 g
  • skórka z pomarańczy - obrana z 1/2 owocu
  • masło - 2 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
Sposób przygotowania

Używając miksera wyposażonego w hak lub na stolnicy wyrób ciasto na pierogi. Mąkę połącz z jajkiem, olejem oraz wlewaną stopniowo ciepłą wodą (ok. szklanki). Wyrobione ciasto musi być elastyczne i niezbyt miękkie.

Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Wykrawaj szklanką krążki ciasta. Zwilż ich brzegi wodą, na środek nałóż łyżeczkę masy makowej i sklej. Pierogi odkładaj na omączony blat.

Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok. 3 minut od zawrzenia). Układaj na półmisku.

Okrój skórkę z pomarańczy i (bez białej, wewnętrznej części) pokrój w bardzo cienkie paseczki. W rondelku zagotuj masło, z 4 łyżkami wody i skórką pomarańczową. Sos gotuj aż zgęstnieje, a paseczki skórki staną się półprzezroczyste. Sosem polej pierogi. Podawaj na ciepło.

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z soczewicą i marchewką
1

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pierogi z kaszą gryczaną i serem
2

Pierogi z kaszą gryczaną i ser…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami
1

Pierogi z burakiem, gorgonzolą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową

Uszka z grzybami z omastą czos…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, szpinaku i fety
2

Pierogi z nadzieniem z kaszy g…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi ze śliwkami i serem
2

Pierogi ze śliwkami i serem

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ze śliwkami
2

Pierogi ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z jagodami i serem
2

Pierogi z jagodami i serem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!