Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową
Nawet w czasie Świąt nie samymi rybami człowiek żyje, a poza tym dobrze jest kolację zakończyć słodkim akcentem ;)
Te słodkie, nadziewane makiem i bakaliami pierogi są rewelacyjną alternatywą np. dla makowca (choć i na niego niebawem podam na blogu przepis!). Ja poszłam lekko na łatwiznę i użyłam gotowej masy, doprawiając ją po swojemu. Możecie jednak naturalnie sami przygotować farsz dodając do maku miód, orzechy, rodzynki i inne ulubione bakalie.
Pierogi takie podaję ciepłe, polane pomarańczowym sosem. Zachwycą Was, słowo!
Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową Składniki- mąka pszenna - 2 szklanki
- jajko - 1 szt
- olej - 1 łyżeczka
- ciepła woda - do połączenia ciasta
- sól - 1 łyżeczka
- masa makowa - 200 g
- skórka z pomarańczy - obrana z 1/2 owocu
- masło - 2 łyżeczki
- cukier - 3 łyżki
Używając miksera wyposażonego w hak lub na stolnicy wyrób ciasto na pierogi. Mąkę połącz z jajkiem, olejem oraz wlewaną stopniowo ciepłą wodą (ok. szklanki). Wyrobione ciasto musi być elastyczne i niezbyt miękkie.
Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Wykrawaj szklanką krążki ciasta. Zwilż ich brzegi wodą, na środek nałóż łyżeczkę masy makowej i sklej. Pierogi odkładaj na omączony blat.
Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok. 3 minut od zawrzenia). Układaj na półmisku.
Okrój skórkę z pomarańczy i (bez białej, wewnętrznej części) pokrój w bardzo cienkie paseczki. W rondelku zagotuj masło, z 4 łyżkami wody i skórką pomarańczową. Sos gotuj aż zgęstnieje, a paseczki skórki staną się półprzezroczyste. Sosem polej pierogi. Podawaj na ciepło.