Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową

Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową

Nawet w czasie Świąt nie samymi rybami człowiek żyje, a poza tym dobrze jest kolację zakończyć słodkim akcentem ;)

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te słodkie, nadziewane makiem i bakaliami pierogi są rewelacyjną alternatywą np. dla makowca (choć i na niego niebawem podam na blogu przepis!). Ja poszłam lekko na łatwiznę i użyłam gotowej masy, doprawiając ją po swojemu. Możecie jednak naturalnie sami przygotować farsz dodając do maku miód, orzechy, rodzynki i inne ulubione bakalie.

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi takie podaję ciepłe, polane pomarańczowym sosem. Zachwycą Was, słowo!

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Follow my blog with Bloglovin

Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową

Agata, 13 grudnia 2012

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Używając miksera wyposażonego w hak lub na stolnicy wyrób ciasto na pierogi. Mąkę połącz z jajkiem, olejem oraz wlewaną stopniowo ciepłą wodą (ok. szklanki). Wyrobione ciasto musi być elastyczne i niezbyt miękkie.

Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Wykrawaj szklanką krążki ciasta. Zwilż ich brzegi wodą, na środek nałóż łyżeczkę masy makowej i sklej. Pierogi odkładaj na omączony blat.

Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok. 3 minut od zawrzenia). Układaj na półmisku.

Okrój skórkę z pomarańczy i (bez białej, wewnętrznej części) pokrój w bardzo cienkie paseczki. W rondelku zagotuj masło, z 4 łyżkami wody i skórką pomarańczową. Sos gotuj aż zgęstnieje, a paseczki skórki staną się półprzezroczyste. Sosem polej pierogi. Podawaj na ciepło.

Kategorie przepisów