Placuszki twarogowe Nigelli

Placuszki twarogowe Nigelli
Nie dawały mi spokoju te placuszki, które zrobiłam ostatnio po raz pierwszy - coś mi w nich nie pasowało. Były deliktane, pyszne, rozpływały się w ustach, ale byl maly kłopot ze smażeniem i chyba była to wina chudego twarogu.

Zdjęcie - Placuszki twarogowe Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Teraz dałam półtłusty i troszkę więcej, reszta składników bez zmian i miła niespodzianka - odchodziły od patelni bez problemu, nawet troszkę szybciej się smażyły, tak więc mam już dopracowany ten przepis i oprócz dodatków do smarowania, nic już zmieniać nie będę.

Zdjęcie - Placuszki twarogowe Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na około 20 sztuk:

  • 3 jajka - osobno żółtka i białka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki
  • 250 g twarogu półtłustego
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym
  • dodać twaróg i wymieszać go z żółtkami już na małych obrotach
  • dodać mąkę, zmisksować do połączenia się składników
  • białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do reszty składników i wymieszac do połączenia się składników
  • wykładać po łyżce na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor około minuty albo i chwilę krócej
  • zjeść same, z cukrem pudrem, dżemami, konfiturami, śmietaną, syropem klonowym, owocami ...
Zdjęcie - Placuszki twarogowe Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego:)

Kategorie przepisów