Elegancki, niebanalny obiad, cieszący zarówno oczy jak i podniebienie. Pikantny smak pora łamie delikatny sos beszamelowy. A wszystko w zgrabnym pakieciku...
I zrobiłam pieczone pierożki. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie ciasto - jednocześnie i mięciutkie, i kruche, delikatne. Nawet na drugi dzień smakowało tak samo pysznie. A z moim ukochanym szpinakiem to już w ogóle... :)
Ja oczywiście należę do tych osób wiecznie chcących schudnąć, ale dziś nie będzie dietetycznie, wręcz przeciwnie. Proponuję dziś danie mocno kaloryczne i jednocześnie nieziemsko smaczne :)
Mieszanka serów w makaronie i sos pomidorowy to naprawdę pyszny, bezmięsny obiad. Użyłam surowych muszli ale zrobiłam taką ilość sosu aby były całkowicie w nim zanurzone i dlatego ładnie mi się zapiekły i były miękkie.
Mój Mąż stwierdził że to najlepsze gołąbki jakie zrobiłam :-) Masa się nie rozwalała, trzymała się dobrze kapusty, nie było problemu z krojeniem a sam smak gołąbków..... pyszne!!!
Bardzo smaczna i sycąca zapiekanka, którą piekłam już kilka razy. Chociaż bazą jest ciasto drożdżowe, nazwanie jej pizzą byłoby sporym nadużyciem, bo na cieście podobieństwa do włoskiego przysmaku się kończą ;) Zapiekanka jest bogata w warzywa, jajka oraz masę serową i jest idealna na bezmięsny obiad :)
Gdy brak mi pomysłu na obiad, spaghetti jest zawsze dobrym wyjściem z sytuacji. To jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą. Można by je jeść codziennie. Wystarczy makaron, oliwa i to co akurat mamy w lodówce. U mnie był to surowy wędzony boczek i papryka. Żeby było bardziej pikantnie dorzuciłam trochę papryczki chilli
Pomysł na placki z kiszonej kapusty podpatrzyłam u Vege Kiki. Od tego momentu nie dawał mi spokoju. W końcu nadszedł sprzyjający moment: po świętach zostało mi sporo niewykorzystanej kapusty kiszonej. Dzięki temu poznaliśmy smak nie tylko tych delikatnych placuszków
Pod tą dziwną nazwą, kryją się typowe ukraińskie pierogi z ciasta serowego, wypełnione ziemniaczanym farszem. (...) Czeburek, nie można porównywać do naszych, polskich, klasycznych pierogów. Smakują zupełnie inaczej, ale bez dwóch zdań, są pysznie! Według mnie, to takie chrupiące placuszki z gorącym nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu:)
Czerwone fettuccine z chili, które dzisiaj proponuję, można przygotować w kwadrans. Na dodatek szpinak zawiera sporą ilość kwasu foliowego, który jest potrzebny do prawidłowego działania układu nerwowego i pomaga w przyswajaniu nowych informacji, a orzechy włoskie dostarczają składników doskonale wpływających na pracę mózgu
Improwizowane, pieczone wegetariańskie klopsiki z sosem pomidorowo-fistaszkowym bardzo mi smakowały. Część zjadłam później na zimno, z sałatką i też były niezłe :)
Na kuchnię włoską zawsze jest ochota i zawsze są pomysły! Już jakiś czas temu kupiliśmy makaron na cannelloni a pozostałe produkty przypadkiem zalazły się w lodówce. Może ser feta nie kojarzy się specjalnie z kuchnią włoską (zawsze możecie zastąpić go ricottą), ale ja osobiście uwielbiam łączyć ją ze szpinakiem.
Generalnie bardzo nam smakowały, aczkolwiek M., choć doskonale wiedział, że są to kotlety z fasoli, a nie mięsne, był nieco rozczarowany, bo wygląd i zapach dawały mu złudzenie, że to jednak mielone :D Smakiem jednak mielonych zupełnie nie przypominają, co mnie jednak zupełnie nie przeszkadza, bo fasolowo-grzybowy smak też jest OK. :)
Oprócz spaghetti jest to nasz ulubiony sposób na makaron:) przepis pochodzi z bardzo zamierzchłych czasów datowany na początek ery internetowej ;)... a mianowicie sprzed jakichś 12 lat kiedy to Internet był w wielu domach nowością
To klasyczny przykład, jak wyczarować „coś z niczego”. W dodatku to coś jest naprawdę bardzo smaczne i z pewnością będę je od czasu do czasu przygotowywać :)