Jak tylko weszłam do domu zabrałam się za przygotowanie naleśników. Zwykle robię je na "oko" nie spisując przepisu, więc postanowiłam spróbować wg receptury Anitki. Nie zawiodłam się!
Pierożki okazały się smaczniejsze, niż myślałam. Pieczone, a więc chrupiące i nie ociekające tłuszczem. Delikatne, ale aromatyczne. No i wegetariańskie ;)
Te placuszki są podobno rodem z Turcji. Przypominają nasze placki ziemniaczane, ale smak mają delikatniejszy i bardziej orientalny z uwagi na użyte przyprawy.
Elegancki, niebanalny obiad, cieszący zarówno oczy jak i podniebienie. Pikantny smak pora łamie delikatny sos beszamelowy. A wszystko w zgrabnym pakieciku...
I zrobiłam pieczone pierożki. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie ciasto - jednocześnie i mięciutkie, i kruche, delikatne. Nawet na drugi dzień smakowało tak samo pysznie. A z moim ukochanym szpinakiem to już w ogóle... :)
Ja oczywiście należę do tych osób wiecznie chcących schudnąć, ale dziś nie będzie dietetycznie, wręcz przeciwnie. Proponuję dziś danie mocno kaloryczne i jednocześnie nieziemsko smaczne :)
Mieszanka serów w makaronie i sos pomidorowy to naprawdę pyszny, bezmięsny obiad. Użyłam surowych muszli ale zrobiłam taką ilość sosu aby były całkowicie w nim zanurzone i dlatego ładnie mi się zapiekły i były miękkie.
Mój Mąż stwierdził że to najlepsze gołąbki jakie zrobiłam :-) Masa się nie rozwalała, trzymała się dobrze kapusty, nie było problemu z krojeniem a sam smak gołąbków..... pyszne!!!
Bardzo smaczna i sycąca zapiekanka, którą piekłam już kilka razy. Chociaż bazą jest ciasto drożdżowe, nazwanie jej pizzą byłoby sporym nadużyciem, bo na cieście podobieństwa do włoskiego przysmaku się kończą ;) Zapiekanka jest bogata w warzywa, jajka oraz masę serową i jest idealna na bezmięsny obiad :)
Gdy brak mi pomysłu na obiad, spaghetti jest zawsze dobrym wyjściem z sytuacji. To jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą. Można by je jeść codziennie. Wystarczy makaron, oliwa i to co akurat mamy w lodówce. U mnie był to surowy wędzony boczek i papryka. Żeby było bardziej pikantnie dorzuciłam trochę papryczki chilli
Pomysł na placki z kiszonej kapusty podpatrzyłam u Vege Kiki. Od tego momentu nie dawał mi spokoju. W końcu nadszedł sprzyjający moment: po świętach zostało mi sporo niewykorzystanej kapusty kiszonej. Dzięki temu poznaliśmy smak nie tylko tych delikatnych placuszków
Pod tą dziwną nazwą, kryją się typowe ukraińskie pierogi z ciasta serowego, wypełnione ziemniaczanym farszem. (...) Czeburek, nie można porównywać do naszych, polskich, klasycznych pierogów. Smakują zupełnie inaczej, ale bez dwóch zdań, są pysznie! Według mnie, to takie chrupiące placuszki z gorącym nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu:)
Czerwone fettuccine z chili, które dzisiaj proponuję, można przygotować w kwadrans. Na dodatek szpinak zawiera sporą ilość kwasu foliowego, który jest potrzebny do prawidłowego działania układu nerwowego i pomaga w przyswajaniu nowych informacji, a orzechy włoskie dostarczają składników doskonale wpływających na pracę mózgu
Improwizowane, pieczone wegetariańskie klopsiki z sosem pomidorowo-fistaszkowym bardzo mi smakowały. Część zjadłam później na zimno, z sałatką i też były niezłe :)
Na kuchnię włoską zawsze jest ochota i zawsze są pomysły! Już jakiś czas temu kupiliśmy makaron na cannelloni a pozostałe produkty przypadkiem zalazły się w lodówce. Może ser feta nie kojarzy się specjalnie z kuchnią włoską (zawsze możecie zastąpić go ricottą), ale ja osobiście uwielbiam łączyć ją ze szpinakiem.