Domowe tortille orkiszowe

Domowe tortille orkiszowe
Zdjęcie - Domowe tortille orkiszowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



















Myślę, że znalazłaby się osoba, która nie lubi tortilli, ale przyznam szczerze, że takiej nie znam. Nie dość, że te okrągłe placki wywodzące się z kuchni meksykańskiej są przepyszne to jeszcze niezwykle uniwersalne, bo umożliwiają stworzenie niezliczonej ilości potraw. To po prostu idealna baza do zrobienia szybkiej przekąski! Jak na razie tortilla pojawiła się na blogu kilka razy, w przeróżnych wcieleniach, jako : Tortilla z kurczakiem i ananasem w sosie curry Tacos z krewetkami, mango i rzodkiewką Przysmak Wikinga - roladki ze śledzia w tortilli Orientalna zupa z kurczakiem i makaronem z tortilli Quesadillas z guacamole
Dziś, tak jak w jednej z wyżej wymienionych notek wspomniałam, chciałabym Wam pokazać przepis na domowe placki tortilli. Zrobienie ich wcale nie jest skomplikowane, ale czasem ciężko znaleźć czas, więc korzystam też z gotowych :) Mój chłopak jest fanem domowej tortilli. Uważa, że jest milion razy smaczniejsza od tej kupnej, więc poświęcam się dla niego i czasem robię jej w hurtowej ilości. Dzisiaj przepis na ich zdrową wersję z mąką orkiszową, z podanych proporcji wychodzi ok. 20 placków. Okruchy na zdjęciu są mylące, tortille mogą wydawać się twarde, ale po podgrzaniu są miękkie :)
Tortille orkiszowe
500 g mąki orkiszowej
120 g mąki pszennej
4 łyżki masła
szczypta soli
250 ml gorącej wody

Mąki przesiewamy do dużej miski i dodajemy szczyptę soli. Schłodzone masło siekamy na kawałeczki i mieszamy z mąką. W mące robimy wgłębienie, wlewamy gorącą, zagotowaną wodę i mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy kilka minut tworząc kulę. Kulę z ciasta dzielimy na 20 części i robimy z nich małe kuleczki, które przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum godzinę.
Rozgrzewamy patelnię i rozwałkowujemy cienko każdą kulkę tworząc placek. Tortille podgrzewamy z dwóch stron po około 40 sekund z każdej strony. Gotowe tortille możemy odgrzewać na patelni lub w piekarniku, przechowujemy je w lodówce lub w zamrażalniku.

Tosia

Kategorie przepisów