Śniadanie do łóżka #70: Placuszki z jabłkiem i imbirem

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #70: Placuszki z jabłkiem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




























Mówi się, że jak jest się zabieganym to nie wie się w co włożyć ręce. Od trzech dni mam więcej spraw do załatwienia i miejsc w których chciałabym być naraz, że brakuje mi czasu. Wczoraj większość dnia spędziłam na PGE Arena podczas Blog Forum (pozytywne i negatywne wrażenia opiszę kiedy indziej). Dziś jednak miałam kilka innych zajęć, dlatego tam nie dotarłam. Nie przeszkodziło mi to jednak w znalezieniu chwili na celebrację niedzielnego śniadania. Gdy obudziłam się rano, wiedziałam czym zająć ręce. Kilka dni temu dostałam 10 kg małych jabłuszek z ogrodu pewnej starszej Pani. Było, więc to dla mnie oczywiste, że głównym składnikiem śniadania będą właśnie jabłka. Wybrałam coś szybkiego i prostego, czyli placuszki z jabłkiem, których smak zna pewnie większość z Was. Przygotowałam je w nowej odsłonie, bo z dodatkiem skromnej ilości świeżego imbiru w cieście. Całość polana dodatkowo miodem z tartym imbirem. Zachęcam do spróbowania kiedyś na śniadanie :)

Placuszki z jabłkiem i imbirem
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • jajko
  • 300 ml mleka
  • 2 duże jabłka lub 4 małe
  • 3 cm korzenia imbiru (1-1,5 łyżki startego imbiru)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g masła
  • 3 łyżki miodu
  1. Masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia, studzimy.
  2. W misce mieszamy ze sobą cukier, rozbełtane jajko, mleko, szczyptę soli, sodę, rozpuszczone masło.
  3. Stopniowo przesiewamy mąkę do misy i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Gdy składniki się ze sobą połączą odstawiamy na bok ciasto.
  4. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę (ja nie obieram, ale można to zrobić). Wrzucamy do ciasta na placuszki i mieszamy.
  5. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
  6. Rozgrzewamy suchą patelnię.
  7. Ciasto wykładamy na rozgrzaną patelnię (po ok. 2-3 łyżki stołowe na placuszek). Podgrzewamy po 3 minuty na jedną stronę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz. Czynność powtarzamy.
  8. Łyżeczkę startego imbiru mieszamy z miodem. Imbirowym miodem polewamy ciepłe placuszki.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Piernikowe pancakes z karmelizowanymi gruszkami

Piernikowe pancakes z karmeliz…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Racuszki z jabłkami
13

Racuszki z jabłkami

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Kruche z jagodami i bezą

Kruche z jagodami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Brzoskwinie w cieście + film
2

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Koktajl ananasowo-pomarańczowy
10

Koktajl ananasowo-pomarańczowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babeczki brownie z kremem i malinami
1

Babeczki brownie z kremem i ma…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Fit Maxi King
1

Fit Maxi King

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Frittata ze szparagami
1

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Domowe ptasie mleczko + film
2

Domowe ptasie mleczko + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowy budyń
1

Domowy budyń

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe rafaello na herbatnikach
2

Cytrynowe rafaello na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake