Śniadanie do łóżka #70: Placuszki z jabłkiem i imbirem
Mówi się, że jak jest się zabieganym to nie wie się w co włożyć ręce. Od trzech dni mam więcej spraw do załatwienia i miejsc w których chciałabym być naraz, że brakuje mi czasu. Wczoraj większość dnia spędziłam na PGE Arena podczas Blog Forum (pozytywne i negatywne wrażenia opiszę kiedy indziej). Dziś jednak miałam kilka innych zajęć, dlatego tam nie dotarłam. Nie przeszkodziło mi to jednak w znalezieniu chwili na celebrację niedzielnego śniadania. Gdy obudziłam się rano, wiedziałam czym zająć ręce. Kilka dni temu dostałam 10 kg małych jabłuszek z ogrodu pewnej starszej Pani. Było, więc to dla mnie oczywiste, że głównym składnikiem śniadania będą właśnie jabłka. Wybrałam coś szybkiego i prostego, czyli placuszki z jabłkiem, których smak zna pewnie większość z Was. Przygotowałam je w nowej odsłonie, bo z dodatkiem skromnej ilości świeżego imbiru w cieście. Całość polana dodatkowo miodem z tartym imbirem. Zachęcam do spróbowania kiedyś na śniadanie :)
Placuszki z jabłkiem i imbirem
- 300 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- jajko
- 300 ml mleka
- 2 duże jabłka lub 4 małe
- 3 cm korzenia imbiru (1-1,5 łyżki startego imbiru)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g masła
- 3 łyżki miodu
- Masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia, studzimy.
- W misce mieszamy ze sobą cukier, rozbełtane jajko, mleko, szczyptę soli, sodę, rozpuszczone masło.
- Stopniowo przesiewamy mąkę do misy i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Gdy składniki się ze sobą połączą odstawiamy na bok ciasto.
- Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę (ja nie obieram, ale można to zrobić). Wrzucamy do ciasta na placuszki i mieszamy.
- Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
- Rozgrzewamy suchą patelnię.
- Ciasto wykładamy na rozgrzaną patelnię (po ok. 2-3 łyżki stołowe na placuszek). Podgrzewamy po 3 minuty na jedną stronę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz. Czynność powtarzamy.
- Łyżeczkę startego imbiru mieszamy z miodem. Imbirowym miodem polewamy ciepłe placuszki.