Śniadanie do łóżka #70: Placuszki z jabłkiem i imbirem

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #70: Placuszki z jabłkiem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




























Mówi się, że jak jest się zabieganym to nie wie się w co włożyć ręce. Od trzech dni mam więcej spraw do załatwienia i miejsc w których chciałabym być naraz, że brakuje mi czasu. Wczoraj większość dnia spędziłam na PGE Arena podczas Blog Forum (pozytywne i negatywne wrażenia opiszę kiedy indziej). Dziś jednak miałam kilka innych zajęć, dlatego tam nie dotarłam. Nie przeszkodziło mi to jednak w znalezieniu chwili na celebrację niedzielnego śniadania. Gdy obudziłam się rano, wiedziałam czym zająć ręce. Kilka dni temu dostałam 10 kg małych jabłuszek z ogrodu pewnej starszej Pani. Było, więc to dla mnie oczywiste, że głównym składnikiem śniadania będą właśnie jabłka. Wybrałam coś szybkiego i prostego, czyli placuszki z jabłkiem, których smak zna pewnie większość z Was. Przygotowałam je w nowej odsłonie, bo z dodatkiem skromnej ilości świeżego imbiru w cieście. Całość polana dodatkowo miodem z tartym imbirem. Zachęcam do spróbowania kiedyś na śniadanie :)

Placuszki z jabłkiem i imbirem
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • jajko
  • 300 ml mleka
  • 2 duże jabłka lub 4 małe
  • 3 cm korzenia imbiru (1-1,5 łyżki startego imbiru)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g masła
  • 3 łyżki miodu
  1. Masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia, studzimy.
  2. W misce mieszamy ze sobą cukier, rozbełtane jajko, mleko, szczyptę soli, sodę, rozpuszczone masło.
  3. Stopniowo przesiewamy mąkę do misy i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Gdy składniki się ze sobą połączą odstawiamy na bok ciasto.
  4. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę (ja nie obieram, ale można to zrobić). Wrzucamy do ciasta na placuszki i mieszamy.
  5. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
  6. Rozgrzewamy suchą patelnię.
  7. Ciasto wykładamy na rozgrzaną patelnię (po ok. 2-3 łyżki stołowe na placuszek). Podgrzewamy po 3 minuty na jedną stronę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz. Czynność powtarzamy.
  8. Łyżeczkę startego imbiru mieszamy z miodem. Imbirowym miodem polewamy ciepłe placuszki.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Piernikowe pancakes z karmelizowanymi gruszkami

Piernikowe pancakes z karmeliz…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Racuszki z jabłkami
13

Racuszki z jabłkami

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Placki na mleczku kokosowym z jabłkami
1

Placki na mleczku kokosowym z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Muffiny na kefirze z jabłkiem i żurawiną
2

Muffiny na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
2

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jesienny sernik z jabłkami
1

Jesienny sernik z jabłkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szarlotka Magdy Gessler

Szarlotka Magdy Gessler

Beti Beti
kruche babeczki