Placuszki z cukinii
Te placuszki są podobno rodem z Turcji. Przypominają nasze placki ziemniaczane, ale smak mają delikatniejszy i bardziej orientalny z uwagi na użyte przyprawy. Przepis znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej Wakacyjne smaki. Turcja i chociaż do wakacji jeszcze daleko, cukinię można na szczęście kupić bez problemu. Ziemniaki tym bardziej :) Jeśli więc najdzie Was ochota na placki, zachęcam do wypróbowania tym razem czegoś odrobinę innego.
Składniki:
Cukinię i ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć nadmiar wody. Do odsączonych warzyw dodać jajka, przesianą mąkę, zieleninę i przyprawy. Wymieszać dokładnie, najlepiej za pomocą miksera na niskich obrotach. Olej mocno rozgrzać na patelni. Nakładać po łyżce masy i formować placuszki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Świetnie smakują zarówno z gęstą śmietaną, jak i z ostrym sosem chili. Jeśli ktoś lubi zimne placki ziemniaczane, te również będą mu smakować na drugi dzień ;)
Składniki:
- 25 dkg cukinii
- 25 dkg ziemniaków
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- ostra papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cukinię i ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć nadmiar wody. Do odsączonych warzyw dodać jajka, przesianą mąkę, zieleninę i przyprawy. Wymieszać dokładnie, najlepiej za pomocą miksera na niskich obrotach. Olej mocno rozgrzać na patelni. Nakładać po łyżce masy i formować placuszki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Świetnie smakują zarówno z gęstą śmietaną, jak i z ostrym sosem chili. Jeśli ktoś lubi zimne placki ziemniaczane, te również będą mu smakować na drugi dzień ;)