Pieczone pierożki meksykańskie

Przygotowanie tych pierożków zajęło mi więcej czasu niż przewidywałam. W połowie roboty okazało się, że pestki dyni, które niedawno kupowałam, magicznym sposobem wyparowały (jak zwykle NIKT nie przyznał się do ich zjedzenia) i w pewnym momencie ogarnęło mną totalne zwątpienie.
W końcu jednak cel został osiągnięty: siostra śmignęła do sklepu po pestki, a mama pomogła lepić pierogi aby nadrobić stracony czas.
Pierożki okazały się smaczniejsze, niż myślałam. Pieczone, a więc chrupiące i nie ociekające tłuszczem. Delikatne, ale aromatyczne. No i wegetariańskie ;)
Przepis znalazłam w książce „Pierogi świata” Hanny Szymanderskiej. Nie są to klasyczne empanadas, ale mam nadzieję, że autorka nie ściemniała, nazywając je „meksykańskimi” ;) Przygotowując je, dodałam od siebie więcej przypraw, których w oryginale prawie nie było (a kto to widział kuchnię meksykańską bez przypraw i ostrości?)

Zdjęcie - Pieczone pierożki meksykańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIECZONE PIEROŻKI MEKSYKAŃSKIE
(na ok. 35 sztuk)
ciasto:
400g mąki,
1 żółtko,
ok. 1 szklanki ciepłej wody,
3-4 łyżki oleju,
pół łyżeczki soli,
pół łyżeczki pieprzu cayenne
farsz:
2 czerwone papryki,
2 zielone papryki,
1 puszka pomidorów
3 nieduże dojrzałe pomidory,
1 mała cebula,
2 małe ząbki czosnku,
ok. 50g pestek dyni,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne, mielony kumin, słodka papryka w proszku
1 białko do posmarowania pierożków

Farsz: Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku (ok. 220 stopni), najlepiej z funkcją grilla, aż skórka zacznie miejscami się przypalać (ok. pół godziny). Ostudzić, wyjąć gniazda nasienne, zdjąć skórkę, a upieczony miąższ pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę a po chwili czosnek i podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory + pomidory z puszki + upieczoną paprykę. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż farsz odparuje, zgęstnieje i nabierze zwartej konsystencji (ok. 40 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, oregano, kuminem i papryką w proszku. Lekko przestudzić.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, dodać do farszu i wymieszać.

Przygotować ciasto: wsypać na stolnicę mąkę, dodać sól i pieprz cayenne. Rozmieszać z żółtkiem i, stopniowo dodając wodę, zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło”. Po tym czasie cienko rozwałkować, wyciąć szeroką szklanką kółka, nakładać po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać (czyli, generalnie, należy postępować tak jak w przypadku tradycyjnych pierogów).
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej pierożki. Posmarować białkiem i posypać papryką w proszku.
Piec w 200-210 stopniach, aż będą rumiane (ok. 15 minut).

Zdjęcie - Pieczone pierożki meksykańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierożki można jeść od razu na ciepło, z sosem i surówką, albo na zimno jako przekąskę ;)
Ja podałam do nich sos zrobiony z połowy szklanki naturalnego jogurtu i połowy szklanki majonezu, doprawiony małym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, odrobiną mielonego kuminu, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

Zdjęcie - Pieczone pierożki meksykańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone pierożki meksykańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z indyka z kurkami

Gulasz z indyka z kurkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dorsz na imbirowym mango

Dorsz na imbirowym mango

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bataty smażone z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem
1

Bataty smażone z fasolką szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Ziemniaki  z fasolką i boczkiem

Ziemniaki z fasolką i boczkie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami

Czerwone curry z rybą, fasolką…

Dzi Dzi
karmelowy

Bigos z patisona

Bigos z patisona

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Bataty smażone z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem
1

Bataty smażone z fasolką szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z pieczoną makrelą

Sałatka z pieczoną makrelą

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chłodnik pomidorowo-paprykowy z kiełkami

Chłodnik pomidorowo-paprykowy…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Wegańskie ciasto dyniowe

Wegańskie ciasto dyniowe

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Pomidorowa tarta na orkiszowym spodzie. Tak smakuje deszczowa niedziela

Pomidorowa tarta na orkiszowym…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pikantna surówka z kapusty

Pikantna surówka z kapusty

Dzi Dzi
karmelowy