Pieczone pierożki meksykańskie

Przygotowanie tych pierożków zajęło mi więcej czasu niż przewidywałam. W połowie roboty okazało się, że pestki dyni, które niedawno kupowałam, magicznym sposobem wyparowały (jak zwykle NIKT nie przyznał się do ich zjedzenia) i w pewnym momencie ogarnęło mną totalne zwątpienie.
W końcu jednak cel został osiągnięty: siostra śmignęła do sklepu po pestki, a mama pomogła lepić pierogi aby nadrobić stracony czas.
Pierożki okazały się smaczniejsze, niż myślałam. Pieczone, a więc chrupiące i nie ociekające tłuszczem. Delikatne, ale aromatyczne. No i wegetariańskie ;)
Przepis znalazłam w książce „Pierogi świata” Hanny Szymanderskiej. Nie są to klasyczne empanadas, ale mam nadzieję, że autorka nie ściemniała, nazywając je „meksykańskimi” ;) Przygotowując je, dodałam od siebie więcej przypraw, których w oryginale prawie nie było (a kto to widział kuchnię meksykańską bez przypraw i ostrości?)

Zdjęcie - Pieczone pierożki meksykańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIECZONE PIEROŻKI MEKSYKAŃSKIE
(na ok. 35 sztuk)
ciasto:
400g mąki,
1 żółtko,
ok. 1 szklanki ciepłej wody,
3-4 łyżki oleju,
pół łyżeczki soli,
pół łyżeczki pieprzu cayenne
farsz:
2 czerwone papryki,
2 zielone papryki,
1 puszka pomidorów
3 nieduże dojrzałe pomidory,
1 mała cebula,
2 małe ząbki czosnku,
ok. 50g pestek dyni,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne, mielony kumin, słodka papryka w proszku
1 białko do posmarowania pierożków

Farsz: Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku (ok. 220 stopni), najlepiej z funkcją grilla, aż skórka zacznie miejscami się przypalać (ok. pół godziny). Ostudzić, wyjąć gniazda nasienne, zdjąć skórkę, a upieczony miąższ pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę a po chwili czosnek i podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory + pomidory z puszki + upieczoną paprykę. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż farsz odparuje, zgęstnieje i nabierze zwartej konsystencji (ok. 40 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, oregano, kuminem i papryką w proszku. Lekko przestudzić.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, dodać do farszu i wymieszać.

Przygotować ciasto: wsypać na stolnicę mąkę, dodać sól i pieprz cayenne. Rozmieszać z żółtkiem i, stopniowo dodając wodę, zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło”. Po tym czasie cienko rozwałkować, wyciąć szeroką szklanką kółka, nakładać po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać (czyli, generalnie, należy postępować tak jak w przypadku tradycyjnych pierogów).
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej pierożki. Posmarować białkiem i posypać papryką w proszku.
Piec w 200-210 stopniach, aż będą rumiane (ok. 15 minut).

Zdjęcie - Pieczone pierożki meksykańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierożki można jeść od razu na ciepło, z sosem i surówką, albo na zimno jako przekąskę ;)
Ja podałam do nich sos zrobiony z połowy szklanki naturalnego jogurtu i połowy szklanki majonezu, doprawiony małym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, odrobiną mielonego kuminu, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

Zdjęcie - Pieczone pierożki meksykańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone pierożki meksykańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado

Pikantne enchilady z kurczakie…

Dzi Dzi
karmelowy

Chili con carne (wolno gotowane)

Chili con carne (wolno gotowan…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Salsa inspirowana guacamole. Super pomysł na przekąskę.

Salsa inspirowana guacamole. S…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Ekspresowe tacos z kurczakiem

Ekspresowe tacos z kurczakiem

food² food²
Food Square

Chili con carne - pyszna papryka z mięsem
4

Chili con carne - pyszna papry…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Carnitas czyli wieprzowina po meksykańsku
2

Carnitas czyli wieprzowina po…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Stek z tuńczyka z warzywami

Stek z tuńczyka z warzywami

Beti Beti
kruche babeczki

Bigos z młodej kapusty
3

Bigos z młodej kapusty

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Filet z kurczaka caprese
1

Filet z kurczaka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Klopsiki w sosie pomidorowym z bakłażanem
2

Klopsiki w sosie pomidorowym z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Roladki z indyka nadziewane jarmużem - pyszne i śliczne :)
1

Roladki z indyka nadziewane ja…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Obiad na upały: makaron soba w sosie sezamowym

Obiad na upały: makaron soba w…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni