Bardzo fajne i smaczne naleśniki, bez mąki,a z kaszą manną. Słodzone syropem klonowym. (...) Są bardzo podobne do tradycyjnych, tak stwierdził mój młody, więc niech będzie, będziemy robić dla odmiany takie :-)
Przeglądając przepisy kuchni szwedzkiej trafiłam na bardzo prosty przepis na kotlety mielone. Co takiego mogło być w nich, że mnie z miejsca zainteresowały? Po pierwsze nazwa - kim był ów Lindström, że jego nazwisko weszło do kanonów kuchni szwedzkiej. Po drugie skład, bo w przeciwieństwie do naszych mielonych mają w sobie i marynowane buraczki i kapary i śmietanę, za to nie mają bułki.
Ten krem ma na tyle oryginalny smak, że spokojnie zamknie nam smakowo okres wielkanocny, a przy okazji od razu nie rzuci nas w zwyczajną codzienność barszczu lub pomidorówki.
Lekkie, puszyste racuszki całą swoją słodycz zawdzięczają słodkim bananom (to ważne, by użyć tych mocno dojrzałych, z brązową skórką). Nie dodajemy do nich cukru, jedynie opcjonalnie, przed podaniem oprószcie je cukrem pudrem lub podajcie z porcją roztopionej czekolady, albo sosem karmelowym…
. Krem z cukinii można podawać z grzankami, paluchami czosnkowymi lub świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc każdy z Was poradzi sobie z jego wykonaniem.
Najbardziej do gustu przypadły mojemu synowi. Najlepsze są pierwszego dnia zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień też smakowały nieźle. Można je oczywiście odgrzać w piekarniku. W wykonaniu łatwe i szybkie.
Dziś proponuję świetną alternatywę dla tradycyjnych, obiadowych ziemniaków. Pyszne, chrupiące i rumiane ziemniaki smażone z grzybami, doprawione od serca ziołami z pewnością świetnie wkomponują się w każde danie główne!
Niewielkiej wielkości buraki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Buraki z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Po 10 minutach wlewamy sok z cytryny...
Ponieważ płynie we mnie trochę wschodniej krwi, a konkretnie z Kresów, to stwierdziłam, że mój chłodnik będzie inspirowany barszczem ukraińskim. Botwinę połączyłam z kefirem i przetarłam oczy, dodałam przecier pomidorowy, w końcu jestem córką malarza, więc czasem muszę coś zmalować.
Koniec wakacji to ten czas, kiedy drzewa wprost uginają się pod ciężarem jabłek. Nie można zmarnować tego czasu, upieczenie szarlotki jest więc wręcz obowiązkowe!
Prosty i szybki obiad, a przy tym smaczny. Białe kiełbaski grillowe z fasolką szparagową, papryką, marchewką i cukinią. Do tego u nas były pieczone ziemniaczki. Takie dania to doskonała okazja na zużycie resztek i produktów, którym kończy się data ważności.
Bardzo cienka warstwa kruchego maślanego ciasta i mnóstwo truskawek polanych galaretką.
Deser powstał na przywitanie moich sobotnich gości i okazał się strzałem w dziesiątkę.
Bardzo ładnie wygląda, ciasto kruche jest naprawdę kruche, a nie twarde. Łatwo się kroi i świetnie smakuje.
Minestrone czyli zupa jarzynowa, ale u mnie wersja wzbogacona o chorizo. Pikantna kiełbasa z Hiszpanii wystąpiła u mnie już nie raz i zawsze świetnie smakuje. Wzbogaca każde danie.
Gęsta, sycąca zupa krem z warzyw, które zwykle mamy pod ręką: marchewki, ziemniaków, pietruszki i cebuli. Z dodatkiem aromatycznego curry i kurkumy, na chłodny dzień nada się idealnie.